Končí jarní Srdíčkové dny. Pravidelná veřejná sbírka na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi

19. duben 2024 08:45

V pátek 19. dubna je poslední den, kdy lidé mohou přispět do veřejné jarní sbírky Srdíčkové dny. Pořádá ji nezisková organizace Život dětem. V Hradci Králové se ke sbírce připojily i studentky z Gymnázia Boženy Němcové a pomohly získat více peněz pro rodiny s vážně nemocnými dětmi.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji se lidé mohli zapojit třeba v Novém Městě nad Metují, v Jičíně, Dobrušce nebo v Hradci Králové. Tady se ke sbírce každoročně připojují i dobrovolníci z Gymnázia Boženy Němcové. A právě s nimi vyrazila reportérka Adéla Kavříková do ulic.

„Dobrý den. Chtěl byste přispět na srdíčkové dny?“ Lucie Vorlová a její dvě spolužačky mají dnes ve škole ředitelské volno. I přesto ale vyrazily do ulic už před osmou hodinou ráno. V centru města se teď spolu s nimi pohybuje řada lidí, kteří míří do práce.

Narazit na někoho, kdo do sbírky na pomoc vážně nemocným dětem přispěje, proto není složité. „Já asi nemám peníze, ale můžu se podívat. Já jsem spíše na platební karty.
„Máme možnost platby přes QR kód, kdybyste neměl hotovost.
„Tak mi dejte QR kód, to bude lepší.

Čtěte také

Kromě kasičky s sebou studentky druhého ročníku víceletého gymnázia mají i leták se speciálním kódem, díky kterému mohou lidé peníze darovat převodem z bankovního účtu. Tuhle možnost právě využívá i Miloš Židík. „Máme tady propisku a magnetku za 30 korun a svítilnu za 35.
„Tak mi dejte magnetku. A mohu přispět kolik chci? Třeba i stovku?
„To budete moc hodný.
„Tak, máte ji poslanou.
„Super, moc vám děkujeme.

Znáte sbírku srdíčkové dny? „Určitě, dlouho, já si pamatuji, že se objevuje pravidelně. A pravidelně, tedy třikrát do roka, se v ulicích Hradce Králové objevují i studentky a studenti Gymnázia Boženy Němcové.

Se společností Život dětem totiž jejich škola spolupracuje už řadu let. „Jsme rádi, že někteří přispívají i víc, než jsou určené částky na darovací předměty, z toho máme vždy radost. Někteří přispívají i bez toho předmětu, darují jen peníze. Máme z toho radost, myslím, že se nám to docela daří.

Čtěte také

Dívky strávily nejen v centru města několik hodin, za tu dobu se jim podařilo vybrat v hotovosti, ale i prostřednictvím on-line plateb, více než 4 tisíce korun.

Potvrzuje to zástupkyně ředitele Gymnázia Boženy Němcové Iveta Jalůvková. „Jejich výtěžek jsem sečetla a opravdu jsem velmi mile překvapena. Konkrétně tato parta dívek vybrala 4 410 korun. Sbírka ještě pokračuje, takže i ostatní dvojice, které přinesou nějaký obnos, sečteme.

Vybrané peníze z aktuální jarní sbírky pomohou například malé Emmě, která trpí vzácným epileptickým syndromem, ale i dalším dětem. Výtěžek použije společnost Život dětem třeba na nákup zdravotnických pomůcek, úhradu ozdravných a rehabilitačních pobytů nebo na nákup vybavení pro stacionáře a dětská oddělení nemocnic.

Spustit audio

Související