Konference DAB+ im Dialog: Technologii v Německu podporují další soukromá rádia

13. duben 2022

Odborná konference DAB+ im Dialog 2022, která se ve druhé polovině března konala v Berlíně, přinesla opět optimistické zprávy pro digitální rozhlasové vysílání. Kromě veřejnoprávních médií ARD nebo Deutschlandradio se k této technologii připojují i další privátní subjekty.

Čtěte také

Tuto skutečnost lze prezentovat na případech hned z několika spolkových zemí. V Severním Porýní-Vestfálsku byl v uplynulých měsících spuštěn zcela nový celoplošný multiplex, kde se objevily i naprosté programové novinky, jako je Oldie Antenne. V pondělí 11. dubna bylo spuštěno vysílání druhého privátního DAB+ multiplexu v Německu. Druhá celoplošná síť Antenne Deutschland je již plně obsazena šestnácti privátními programy různých žánrů.

Mediální úřady prakticky ve všech spolkových zemích potvrdily, že jsou připraveny podpořit další rozvoj digitálního rádia DAB+. Technologie je navíc i vhodným prostředkem při informování obyvatelstva jak v době nečekaných událostí, tak při přetížení datových sítí. DAB+ se stal běžným distribučním prostředkem i v případě Českého rozhlasu, který své stanice šíří například i v dalších digitálních kanálech, jako je DVB-T2, satelit nebo kabel.

V Německu je nejpoužívanějším médiem rádio s téměř 75 procenty denního využití. Průměrný denní zásah je ve všední dny více než 53 milionů lidí; průměrná denní délka jeho poslechu je více než čtyři hodiny při 260 minutách, uvádí pravidelná mediální analýza. „Poslouchejte, co chcete, ale poslouchejte to správně. S novou generací rádia.“ To je motto nové celostátní kampaně na propagaci DAB+, která proběhne od 16. do 29. května.

autor: lukpo
Spustit audio

Související