Kostel v Mláce stojí nezvykle stranou od vesnice. Vznikl na místě, kde lupiči přepadli mladou dívku

Poněkud nezvykle u lesa a stranou od samotné vesnice stojí kostel Zasnoubení Panny Marie v Mláce na Jindřichohradecku. K objasnění jeho vzniku i polohy se musíme podívat k roku 1710.

Tehdy sloužila v Českých Budějovicích dívka Zuzana Eckenhauserová, někdy uváděná též jako Anna Marie Leslerová, z Jihlavy. Při jedné z cest domů na Moravu za svými rodiči míjela také Mláku. V místním lese ji přepadli lapkové s úmyslem, že ji okradou a znásilní.

V tu chvíli si vzpomněla na oblíbený obraz Panny Marie z českobudějovického dominikánského kostela, k němuž se začala usilovně modlit. Lupiči se náhle rozprchli a dívka se vrátila do Českých Budějovic.

Nechala zhotovit kopii mariánského obrazu a zavěsit ji na stromě v místě události. Třeboňští augustiniáni tu poté vystavěli dřevěnou kapli, v níž se postupně scházeli poutníci.

V šedesátých letech 18. století byl pak na jejím místě zhotoven jednolodní poutní kostel. Duchovní správu v něm vykonává jindřichohradecké probošství, hlavní pouť připadá na polovinu srpna.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář František Aleš Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související