Kulturní stanice Arte plánuje zahájit v příštím roce řádné vysílání ve formátu Ultra HD

24. únor 2020

Ke konci letošního roku plánuje vysílatel ukončit distribuci signálu ve standardní kvalitě a přejít pouze na vysoké rozlišení HD. Uvolněné finanční prostředky mají posloužit právě pro financování šíření 4K vysílání.

Německo-francouzská stanice Arte, která je k dispozici v nekódovaném režimu na satelitu Astra a v nabídce ji má například i T-Mobile Televize, plánuje zahájit v roce 2021 vysílání v Ultra HD/4K rozlišení. Ve své výroční zprávě (viz strana 104), na kterou upozornila německé média, o tom informuje Komise pro stanovení finančních potřeb provozovatelů vysílání (KEF). Samotný vysílatel prozatím detaily nezveřejnil. Zahájení distribuce UHD signálu je dalším evolučním krokem v technologickém vývoji této stanice.

„Arte plánuje ve spolupráci se svou dceřinou firmou Arte GEIE zahájit vysílání ve formátu Ultra HD (Ultra High Definition Television) od roku 2021, proto nebude Komise snižovat náklady na distribuci signálu,“ píše KEF ve své Výroční zprávě. Vysílatel nedávno potvrdil, že od roku 2021 přestane svým divákům poskytovat ze satelitu Astra vysílání ve standardním rozlišení a jeho diváci musí přejít na formát Full HD. Zahájení vysílání ve 4K rozlišení není pro zasvěcené diváky větším překvapením. Arte už s ním v minulosti několikrát koketovala.

autor: lukpo
Spustit audio

Související