Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic

Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 1 cibule
  • 4 dcl sladké smetany
  • mletá paprika
  • špetka tymiánu
  • špetka majoránky
  • špetka libečku
  • 2 lžíce sekané zelené petrželky
  • sůl
  • máslo
  • mouka a olej na jíšku

Kuře naporcujeme, osolíme a poprášíme mletou červenou paprikou. Pekáč vymažeme máslem, nasypeme do něj nakrájenou cibuli, a na to položíme porce kuřete. V troubě pečeme přikryté asi ½ hodiny. Pak maso vyndáme na talíř, a do pekáče nalijeme smetanu. Přidáme tymián, majoránku, libeček a petrželku. Zahustíme jíškou, promícháme a provaříme. Do omáčky vložíme porce kuřete a v troubě dobře prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.