Květnové povstání ve speciálním vysílání Českého rozhlasu

5. květen 2020

Připravili jsme speciální vysílání k 75. výročí Květnového povstání a konce 2. světové války. Těšit se můžete na rozhovory se zajímavými hosty, vzpomínky veteránů a pamětníků nebo rekonstrukci klíčové bitvy o Rozhlas. 

Roli rozhlasu v květnových událostech připomene dokudrama Petra Dudka Odvaha se nehodí, který přibliží spory o to, kdo má mít vliv na vysílání Československého rozhlasu.

Čtěte také

Poté bude následovat speciální Host Lucie Výborné, kterým bude historik Pavel Žáček. Ten přiblíží počátky Pražského povstání i úlohu rozhlasu v něm.

Tradiční pietní akt před budovou Českého rozhlasu se bohužel neuskuteční z důvodu vládních opatření, ale slavnostní projevy si můžete poslechnout od 12:10.

Projevy zahájí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, dále se připojí předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny P ČR Radek Vondráček, předseda Vlády České republiky Andrej Babiš, velvyslanec Slovenska v Praze Peter Weiss a primátor hl.m. Prahy Zdeněk Hřib.

Po projevech bude následovat rozhlasová rekonstrukce klíčové hodiny Bitvy o rozhlas. Před 75 lety vtrhly do budovy rozhlasu ozbrojené jednotky SS, které měly za úkol vypnout vysílání. Tehdejší stateční hlasatelé se ale nevzdávali a vysílali dál.

Speciální úterní vysílání završí rozhovor Jana Pokorného s prezidentem České republiky Milošem Zemanem.

9:05 – 9:30 Odvaha se nehodí – dokudrama o Pražském povstání 
9:35 – 10:00 rozhovor s historikem Pavlem Žáčkem – Host Lucie Výborné
12:10 – 12:30 projevy ústavních činitelů k 75. výročí Květnového povstání a konce 2. světové války
12:30 – 13:30 Voláme všechny Čechy – rekonstrukce klíčové hodiny bitvy o rozhlas
17:05 – 17:30 rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem

Výročí konce 2. světové války se bude Český rozhlas Plus věnovat i v následujících dnech. Třeba 8. května vysíláme pořad První minuty svobody publicisty Pavla Hlavatého, který se prostřednictvím záznamů z rozhlasového archivu vrací k dochovaným nahrávkám rozhlasového vysílání v období od 8. do 31. května 1945.

V sobotu 9. května se pak posluchači v pořadu Co pro Prahu skutečně znamenali Vlasovci? seznámí s posledními objevy historiků o skutečném rozsahu zapojení armády generála Vlasova do Pražského povstání.

Český rozhlas Plus – Když chcete vědět proč?

autor: Zuzana Netolická
Spustit audio