Legenda se loučí: po 25 letech ukončí vysílání německá hudební televize VIVA

25. červen 2018

Jako rozloučení s diváky přinese ke konci roku tento program nejzásadnější momenty z čtvrtstoletí své existence, speciální playlisty a řadu hostů spjatých s jeho existencí.

Na konci letošního roku bude po 25 letech ukončeno vysílání německé hudební televize VIVA. Minulý týden ve středu to oznámila německá pobočka společnosti Viacom, která je jejím vlastníkem a provozovatelem. VIVA odstartovala 1. prosince 1993 a v devadesátých letech se stala televizní ikonou tehdy náctiletých diváků. Velkou popularitu si získala i u řady satelitních diváků také v České republice, kdy stanice takového typu na našem trhu prakticky nebyla.

Mezi populární tváře stanice patřila v prvních letech například moderátorka Heike Makatch nebo Mola Adebisi. Makatsch se později stala známou herečkou, Adebisi v roce 2006 působil coby programový ředitel hudebního kanálu iM1, který navazoval na původní myšlenku německé VIVA. Televize nabízela pro mladé diváky atraktivní programy – rozhovory s hvězdami tehdejšího hudebního nebe, aktuálními videoklipy z hitparád a vytvořila řadu známých tváří.

Německá média hovoří v případě hudební televize VIVA doslova o konci jedné éry, která formovala mládež devadesátých let. V dnešní době je existence programů tohoto typu v podstatě za zenitem. Mladá generace si nachází videoklipy svých idolů krátce po vydání na portálech typu YouTube, klasičtí moderátoři (VJ’s) z vysílání prakticky zmizely. Viacom v průběhu let postupně změnil zaměření stanic a vytvořil řadu tematických klonů. Jednou z posledních změn je například proměna britské verze MTV Dance na Club MTV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související