Letošní Super Bowl přinese opět řadu technických inovací, mimo jiné rozlišení 8K a 115 kamer

30. leden 2019

Jako hlavní hvězda poločasové show vystoupí americká skupina Maroon 5. Ta za několik měsíců zavítá v rámci svého turné i do vyprodané pražské O2 areny.

Finále americké Národní fotbalové ligy (NFL) bude i letos ostře sledovanou událostí, která přinese opět řadu technických inovací. Pro letošní rok to bude 8K rozlišení, snímání události 115 kamerami nebo speciální grafika propojená s virtuální realitou. Technologie budou bohužel dostupné pouze pro diváky tamní placené televize CBS. V České republice a na Slovensku bude možné finále opět sledovat „pouze“ ve Full HD rozlišení na placené televizi Sport 1 (provozovatel AMC). 

Americká placená televize CBS využije celkem čtyři kamery pro rozšířenou virtuální realitu, jejichž dodavatelem je společnost SkyCam. Dalších deset kamer bude k dispozici speciálně pro First-Down Line, tedy záběry z předních pozic hracího pole. Celkem čtrnáct kamer, které budou disponovat doplňkovými grafickými prvky, se stane součástí samotného přímého přenosu. CBS neupřesnila přesný počet 8K kamer, ale v UHD rozlišení jich připraví 16. Dalších 28 kamer bude pylonových a další desítky pro běžné i zpomalené záběry.

Headlinerem, tedy hlavní hvězdou třináctiminutové poločasové show 53. ročníku finále NFL, která se uskuteční 3. února na stadionu Mercedes-Benz v Atlantě, bude americká popová skupina Maroon 5. Ta letos v rámci svého turné vystoupí za několik měsíců i ve vyprodané pražské O2 areně. Trojnásobné držitele ceny Grammy na podiu NFL podpoří několik hostujících umělců včetně na Grammy nominovaného Travise Scotta a rapera jménem Big Boi, který je členem hiphopového dua OutKast.

autor: lukpo
Spustit audio

Související