Libor Dvořák: Proč se Vladimir Putin opět sešel s Lukašenkem

24. květen 2022

V černomořském letovisku Soči se konala schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Oba vůdci se na ní dohodli během zasedání Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti, konaného v Moskvě – údajně kvůli mimořádně závažným mezinárodněpolitickým okolnostem.

Po setkání oba prezidenti kladli důraz na ekonomickou spolupráci v rámci Svazu Ruska a Běloruska, a to v situaci, kdy obě země kvůli válce na Ukrajině čelí mezinárodním sankcím.

Čtěte také

V souvislosti s těmi prezident Putin prohlásil, že „ruská ekonomika jim bez ohledu na nejrůznější komplikace vzdoruje se ctí, o čemž vypovídají veškeré základní ekonomické ukazatele“. Lukašenko k tomu dodal, že současná situace ve světě je „dobou nových možností“ a že „Západ, aniž si to sám uvědomuje, obě země přiměl k tomu, aby se intenzivněji zabývaly svou ekonomikou“.

Pokud jde o ukrajinský konflikt, Putinova režie informování o summitu udělila hlavní slovo Lukašenkovi. Od toho se svět dověděl, že „natovci koncentrují své síly na západní hranici Svazu Ruska a Běloruska“ a že „na Ukrajině se dějí nečekané věci“. Podle běloruského prezidenta jsou „natovci a Poláci podobně jako v roce 1939 připraveni k rozčlenění Ukrajiny a záboru její západní části“. Opravdu k neuvěření.

Běloruský podíl na tažení proti Ukrajině

Skutečnost je přirozeně zcela jiná. V den, kdy si připomínáme tři měsíce od vpádu ruských jednotek na ukrajinské území, je právě Bělorusko jediným přímým spojencem Putinova Ruska.

Čtěte také

Zatím poskytlo své území k nástupu ruských vojsk na Ukrajinu ze severu a v Soči se, aniž to bylo veřejně sděleno, nepochybně jednalo i o dalším běloruském angažmá v této hanebné válce, zejména o tom, zda se na bojové činnosti na napadeném území budou podílet i běloruští vojáci. Putin by o to docela jistě stál, tím spíš, že dosavadní ruské ztráty v tomto konfliktu se už po čtvrtroce bojů dají srovnat se ztrátami sovětské armády v afghánské válce, která ovšem trvala celé desetiletí.

Putin zatím nehodlá vyhlásit ani regulérní válku a tudíž ani mobilizaci, takže další příslovečnou potravu pro kanóny nemá kde brát. Lukašenko až doposud opakovaně tvrdil, že běloruští vojáci na Ukrajině bojovat nebudou. Na druhé straně běloruská armáda v posledních dnech několikanásobně zvýšila výzvědnou aktivitu na hranici s Ukrajinou. Takže už brzy uvidíme.

Libor Dvořák

Pokud ovšem jde o dosavadní běloruský podíl na tažení proti Ukrajině, třeba běloruská nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová má už dnes naprosto jasno: „Nemyslím si, že Lukašenko by chtěl vstoupit do dějin jako účastník této války. Už tím, že poskytl své území agresorovi k jeho útočným akcím, se ale sám stal spolupachatelem těchto ruských zločinů.“

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio