Lidovková stanice BR Heimat nahradila v Berlíně okruh Bayern 2

23. prosinec 2022

V hlavním městě Německa byla ukončena distribuce stanice Bayern 2 a na její pozici se objevil nejúspěšnější, čistě digitální program BR Heimat zaměřený na lidovou hudbu a písně zejména z alpského regionu. Multiplex na kanálu 7D je možné zachytit také na omezeném území Čech, je však třeba mít na paměti, že se vysílá s horizontální polarizací.

Na změnu programové nabídky v Berlíně upozornil ve čtvrtek 22. prosince server Satellifax. Stanice BR Heimat je šířena v multiplexu rbb Berlin K7D s datovým tokem 88 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Programovou nabídku sítě tvoří nejen stanice z berlínského a braniborského regionu, ale také vybrané okruhy Bayerischer Rundfunk, WDR a SWR. Těm je vyhrazeno šest pozic.

Berlínský multiplex funguje na kanálu 7D ze dvou vysílačů. Kromě známějšího Alexanderplatzu se jedná také o Scholplatz. Zajímavostí je, že oba vysílače fungují v horizontální a nikoliv vertikální polarizaci. S tím musí počítat například zájemci, kteří chtějí tento multiplex zachytit na úrovni dálkového příjmu. Výkon obou vysílačů je 10 kW. Celkem mohou obyvatelé metropole naladit přímo z Berlína šest programových balíků.

autor: lukpo
Spustit audio

Související