On-line videopůjčovna Edison zacílí na náročné diváky, doplní ji vlastní kino a kavárna

31. květen 2019

Novou službu budou moci diváci využívat jak na stolních počítačích, tak i mobilních zařízeních nebo v chytrých televizorech. Podle zakladatele a šéfa Film Europe Media Company Ivana Hronce jde o zcela unikátní koncept distribuce filmů, který v České republice chybí.

Nová videotéka Edison

Slovenský podnikatel Ivan Hronec, který skrze svou společnost Film Europe Media Company provozuje placenou televizi Film Europe a také stanice Československo a Be2Can, dnes představil veřejnosti nejnovější projekt Edison Filmhub. Má jít o unikátní spojení kina, kavárny a videa na vyžádání (VOD). Model platformy bude fungovat tak, že divák, který přijde do kina a koupí si prémiovou vstupenku v hodnotě dvou set korun, automaticky získá měsíční přístup do videotéky Edison. V ní budou k dispozici přibližně tři desítky filmů s titulky.

Obsahově bude videotéka nabízet mj. tituly z festivalové přehlídky Be2Can, a to nejen té aktuální, ale i z minulých ročníků. Tituly v nabídce Edison Filmhub nebudou stále stejné, ale bude docházet k jejich pravidelné měsíční obměně. Pokud to bude možné, Film Europe plánuje nabídnout v nové VOD službě i tituly na modelu Day-and-Date. Znamená to, že premiéra by se odehrála v jednu chvíli jak v samotném kině, tak i na on-line platformě. Tento model ale nebude využíván pravděpodobně příliš často.

Jak uvedl pro portál Digitální rádio Tomáš Žondra, obchodní ředitel Film Europe Media Company, služba Edison Filmhub bude k dispozici on-line na adrese https://go.edisonfilmhub.cz/ a dále na platformách Android/iOS (aplikace pro mobilní zařízení) a Android TV, ve schvalovacím procesu je i vstup do Apple TV. Působení v Android TV zároveň umožňuje dostupnost ve službách typu SledováníTV. Obrazová kvalita bude standardně ve vysokém rozlišení 1080p s kódováním obrazu H.264/AVC a H.265/HEVC.

Kino a kavárna

Nový prostor, v němž se nachází kino i kavárna, lze najít v místě bývalé Edisonovy transformační stanice postavené v letech 1926 až 1930. Právě tady Edison Filmhub čerpal své jméno. Samotný prostor se nachází v centru Prahy nedaleko Jindřišské věže. Palác Edison je technickou památkou, kterou v letech 2005 až 2007 zrekonstruoval ateliér architekta Ladislava Lábuse. Prostory, ve kterých se nachází kino Edison, byly původně navrženy pro bankovní instituci. Cílem má být diváka nejen pobavit, ale zejména inspirovat.

Do Edison Filmhubu budou moci diváci zajít po celý rok. V lednu půjde o filmovou přehlídku Scandi, únor bude určený Oscarům, březen Febiofestu, duben arabskému filmu, květen Cannes, červen britskému filmu, červenec až říjen se zaměří na Be2Can, přičemž na podzim nebude chybět přehlídka soutěžních a oceněných filmů z festivalů v Benátkách, Berlinale a Cannes. V Edison Filmhubu dostane prostor také Festival francouzských filmů (v listopadu) a prosinec italská přehlídka ve spolupráci s Mittelfestem.

„Na začátku kinematografie převládl skupinový koncept bratří Lumierů, kteří chápali film jako dílo skupinového zážitku. Dnes nás Netflix přesvědčil, že audiovizuální dílo je možné kvalitně vnímat i individuálně a idea individuální percepce Edisonova Kinematografu se vrací v podobě dnešních chytrých telefonů. Proto je Edison Filmhub s jeho propojením kina a VOD platformy elegantním a aktuálním řešením pro dnešní dobu,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Film Europe Media Company Ivan Hronec.

autor: lukpo
Spustit audio

Související