Videotéka Edisonline poskytne útočiště festivalové přehlídce Scandi, nabídne i dokument Greta

15. leden 2021

Distribuční společnost Film Europe opět využívá svůj distribuční mix k tomu, aby nahradila klasickou filmovou přehlídku. O severskou produkci Scandi diváci nepřijdou. Kromě dokumentu Greta uvidí návštěvníci festivalu mj. i filmy s Madsem Mikkelsenem.

Díky pokračující koronakrizi se vůbec poprvé odehraje v on-line prostředí také festivalová přehlídka Scandi. Distribuční společnost Film Europe, která je jejím pořadatelem, ji všem filmovým fanouškům nabídne na své VOD platformě Edisonline od 25. do 31. ledna. Přehlídku otevře švédský dokument Greta a návštěvníci se mohou celkem těšit na čtyři premiéry severských snímků. On-line bude k dispozici to nejlepší, co ve Skandinávii minulý rok vzniklo. Během celého týdne se v projekcích objeví filmy různých žánrů a témat.

Krize realit je zastoupena filmem Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Jedná se o novou černou komedii režiséra Anderse Thomase Jensena, která slaví velké úspěchy, má za sebou silné pozitivní reakce a za několik dní zahájí Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu. Promítání doplní režisérův starší hit s Mikkelsenem v hlavní roli, O kuřatech a lidech. Na krizi etnik a politiky poukazuje a řešení hledá film Hejtři.

Čtěte také

Komunitní úroveň představuje Shorta, film o bojích a neshodách mezi policejní složkou a obyvateli ghetta. Dvojičkou, která doplní tento snímek, je starší film Darkland, kde nalezneme společné téma policie a organizovaného zločinu. Nejmenší, ale zdaleka ne bezvýznamnou úroveň rodinné krize a smyslu života bude představovat obnovená premiéra filmu Thomase Vinterberga Rodinná oslava. Tuto premiéru doplní další divácký hit, který byl představen minulý rok na podzim, a to Chlast, v němž opět exceluje Mads Mikkelsen.

Za jednodenní vstupenku divák zaplatí 100 Kč a jako bonus získá dvoutýdenní přístup do videotéky Edisonline, kde najde nejen desítky skandinávských filmů vybraných pro přehlídku, ale i stovky dalších. Celofestivalová vstupenka za 500 Kč divákovi umožní přístup na celý měsíc. Po skončení přehlídky se první únorový týden Scandi přesune do projektu #kinaspolu. Ten bude během týdne denně nabízet dva severské filmy, které byly premiérově uvedeny během festivalu. #kinaspolu je iniciativa, která představuje nový model promítání.

Projekt funguje jako alternativa promítání v kamenných kinech, kde to nyní není možné. Každý den nabízí promítání snímků Film Europe v novém virtuálním sále. Divák, co si za 100 Kč zakoupí vstupenku, automaticky získává sedmdenní přístup do videotéky Edisonline. Tu bude v průběhu příštího týdne nabízet bezplatně i on-line služba SledováníTV. „V týdnu od 18. do 25. 1. 2021 dostanou naši zákazníci ke všem základním balíčkům i prémiovou filmotéku Edisonline zdarma,“ informovala zástupkyně společnosti Marie Indráková.

autor: lukpo
Spustit audio

Související