Litva testuje po dvanáctileté pauze opět digitální rádio, tentokrát již ve standardu DAB+

9. listopad 2021

V hlavním městě Litvy Vilniusu se po dvanácti letech opět testuje signál digitálního rozhlasového vysílání, nově však nikoliv ve standardu DAB, ale verzi DAB+. Za experimentem stojí veřejnoprávní rozhlas LRT (Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija).

Informace dostupné na internetu o novém experimentu jsou velmi chabé. Nezmiňuje se o něm vůbec jak stránka organizace WorldDAB, tak ani online databáze portálu Wohnort.org. Zde je pouze zmínka o původním DAB vysílání, které probíhalo v hlavním městě Vilniusu od roku 2003 do 2009. Nejvíce informací lze dohledat naopak na webu Radiovisie.eu, i tady ovšem chybí prakticky veškeré technické detaily.

Součástí experimentálního multiplexu jsou stanice LRT Radijas, LRT Klasika a LRT Opus. Pro tuzemského posluchače je použit neobvyklý vysílací kanál 13, konkrétně blok 13A. Nastavení digitální sítě je podle předpokladů portálu Radiovisie.eu stejné jako v předchozím experimentu, což by znamenalo dosah přibližně 30 km od samotné metropole, tedy okolo 20 procent populace. Zájem o DAB+ v baltských zemích je zatím spíše okrajový.

autor: lukpo
Spustit audio

Související