Lokální DVB-T2 multiplex z německého Görlitzu u českých hranic může rozšířit nabídku

29. září 2022

Telekomunikační společnost SGS Rundfunkgesellschaft získala od saského mediálního regulátora před letními prázdninami možnost rozšířit svůj televizní multiplex, jehož signál je možné zachytit i v části Ústeckého nebo Libereckého kraje. Aktuálně jsou zde šířeny pouze stanice Lausitzwelle Fernsehen a její rozhlasová obdoba Lausitzwelle.

Pokud jsou údaje v online databázi portálu ukwtv.de správné, provozovatel DVB-T2 multiplexu aktuálně šíří signál na kanálu 27 v regionech Görlitz a Bautzen aktuálně ze čtyř vysílačů, kromě těchto dvou měst také z lokalit Hoyerswerda a Pulsnitz. Výkon vysílačů je ve všech případech shodně 2,5 kW s horizontální polarizací, volba technických parametrů ale možnost dosahu této televizní sítě zvyšuje. V minulosti se ji povedlo zachytit také v Praze.

V případě, že provozovatel televizního multiplexu k rozšíření programové nabídky přistoupí, může být rozšířena kapacita až na 20 Megabitů, tedy přibližně dvojnásobek oproti stávajícímu stavu. Prostor v síti umožňuje společnosti SGS Rundfunkgesellschaft šířit programy s dostatečnou obrazovou kvalitou včetně vysokého rozlišení. K dispozici by tak bylo rozšíření o minimálně tři televizní stanice, výsledek má být jasný v horizontu měsíců.

autor: lukpo
Spustit audio

Související