Lucembursko spustí digitální rozhlas DAB+, v provozu mají být dva vysílače

11. září 2020

Programovou nabídku sítě by měla tvořit nejprve německo-jazyčná stanice RTL Radio a RTL Radio Lëtzebuerg. Signál bude šířen ze dvou vysílačů s výkonem 50 kW, které by měly pokrýt území ve vzdálenosti 70 kilometrů.

Lucembursko se stane další evropskou zemí, ve které začne fungovat digitální rozhlasové vysílání DAB+. Podle informací portálu Teltarif.de by měly být v provozu dvě stanoviště s vysokým výkonem 50 kW. Za jisté lze tak považovat skutečnost, že díky velikosti Lucemburska bude možné multiplex společnosti Broadcast Center Europe zachytit i v okolních zemích – zejména Německu a Beneluxu. Očekává se, že nová rozhlasová síť by měla fungovat na kanálu 7D, který používá například i veřejnoprávní rozhlas pro Hesensko.

Programovou nabídku sítě by měla tvořit nejprve německo-jazyčná stanice RTL Radio a RTL Radio Lëtzebuerg. Operátor osloví i další zájemce, aby vytvořil pestrou škálu dostupných programů ve standardu DAB+. Co se týká pokrytí, předpokládá se, že díky vysokému výkonu vysílačů by měl být signál bez problémů zachytitelný v okolí 70 kilometrů. Pro Lucembursko není digitální rozhlas DAB+ úplnou neznámou. V minulosti už v některých oblastech probíhaly jeho testy. Maďarsko naopak nedávno vysílání této technologie ukončilo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související