Magnesia Litera: Matějčková děkovala Ježíšovi, Machoninová nechce psát. Literární svět potřebuje obejmout

24. duben 2024

Litery byly vrženy. Asi nejpopulárnější literární ceny Magnesia Litera znají své vítěze a vítězky. Ve speciálním díle podcastu Lit Eva s Honzou hodnotí nejen samotný slavnostní večer, ale hlavně knihy, které se do výběru poroty dostaly.

„Vnímám jako velmi pozitivní, že se udílejí ceny v žánrové literatuře. Třeba detektivky jsou u nás na dobré úrovni,“ říká Honza. „Ale kategorie humoristická literatura by se měla zrušit,“ radikalizuje se Eva.

Mediální pozornosti a lehké kontroverze se letos těšila i publicistická kategorie, ve které zvítězila Tereza Matějčková se svými sebranými esejemi a rozhovory Bůh je mrtev, nic není dovoleno. „Debatu vyostřila hlavně ona sama,“ shodují se Eva s Honzou.

Prózou roku je skvělý a aktuální román Rozložíš paměť Marka Torčíka. Knihou roku je fascinující a neuvěřitelně poctivý román Hella Aleny Machoninové. A všechny a nejen tyto tituly Eva s Honzou v Litu probírají a propírají.

Kdo se ve skutečnosti bojí Terezy Matějčkové? A bojí se Honza, že tu všichni shoříme? Co nás zaujalo z poezie? Proč chce Eva zakázat humor? A na co by se zeptala AI Ježíše? Pusťte si novou epizodu Litu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.