Majitelé DAB+ přijímačů na Moravě mohou zachytit vánoční rádio z Vídně

7. prosinec 2017

V multiplexu jsou dále umístěny například stanice radio klassik, Arabella Rock, Energy, Sout Al Khaleej nebo Radio U1 Tirol.

Majitelé DAB+ přijímačů, kteří se nacházejí v dosahu signálu vídeňského digitálního rozhlasového multiplexu, mohou poslouchat dočasnou stanici Radio Technikum Xmas. Vánočního programu se tak díky terestrickému signálu dočkali také Rakušané. RT Xmas Channel, jak se stanice identifikuje, vysílá s datovým tokem 72 kbps při použitém kódování AAC-LC, ochranný level je nastaven na hodnotu EEP-3A. Součástí je také slideshow.

Rakouský DAB+ multiplex vysílá v současné době ze dvou vysílačů Wien / DC Tower a Wien – Liesing. První z nich má výkon 6,3 kW, druhý 10 kW. Obě stanoviště používají vertikální polarizaci. Zájemci, kteří se chtějí pokusit o zachycení DAB+ signálu z Vídně, musí na svém přijímači nastavit kanál 11D. V multiplexu jsou dále umístěny například stanice radio klassik, Arabella Rock, Energy, Sout Al Khaleej nebo Radio U1 Tirol. Videň je de facto jedinou lokalitou v Rakousku, kde funguje tamní multiplex DAB+. Další oblastí je Bregenz, který však slouží pro pokrytí trojmezí u Bodamského jezera. Využívají ho například i Švýcaři.

autor: lukpo
Spustit audio