Majitelé televizních vysílačů dostanou kompenzaci desítky milionů korun za přechod na DVB-T2

4. listopad 2020

Poskytovatelé pozemního TV vysílání, tedy zejména České Radiokomunikace, získají od státu kompenzaci v celkové odhadované výši 78,4 milionu Kč za nutnou změnu antén a dalších technologií pro přechod na nový vysílací standard DVB-T2. Podporu již dříve letos schválila Evropská komise.

Stát bude náklady na úpravu nebo výměnu antén, slučovačů či filtrů a související práce hradit z tzv. radiokomunikačního účtu. Do něj přispívají uživatelé rádiových kmitočtů. Ministerstvo zároveň připravuje notifikaci veřejné podpory v oblasti kompenzace nákladů na dočasné přechodové sítě, které měly usnadnit domácnostem přechod na DVB-T2.

„Finální částka bude záležet na finálně vykázaných nákladech a na výsledcích jednání s Evropskou komisí,“ uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Přechod na DVB-T2, jehož cílem bylo uvolnit část pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě, skončil na konci října.

Proti původnímu plánu se přechod na pozemní vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce posunul kvůli koronavirové epidemii. V současné době fungují v České republice čtyři celoplošné sítě v nové televizním standardu, tuto technologii využili nově i některé regionální sítě. Část místních multiplexů prozatím zůstává u přenosu v DVB-T.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související