Mediální regulátor v Porýní-Falci chce otestovat vysílání DAB+ multiplexu s otevřeným kódem

8. listopad 2021

Vysílání DAB+ multiplexu, který by fungoval na tzv. open source řešení, tedy veřejně přístupným zdrojovým kódem, plánuje otestovat mediální regulátor pro německou spolkovou zemi Porýní-Falc. Veřejnou výzvu k provozu této experimentální sítě zveřejnil na svém webu.

Ve specifikaci k experimentální sítí regulátor uvedl, že kapacita bude přidělena Německou síťovou agenturou (BNetz), což je tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu. Spolková země Porýní-Falc je rozdělena na několik plánovaných oblastí, konkrétně regiony Trier, Koblenz, Rheinhessen a Falc. Experiment by byl dlouhodobého charakteru, předpokládá se proto, že by trval pět let. Do sítě bude možné zařadit až 16 programů.

Cílem pilotního vysílání je, jak již bylo řečeno, zjistit, zdali je možné provozovat digitální síť DAB+ spolehlivě a hospodárně na celostátní úrovni prostřednictvím tzv. open source softwaru a komerčně dostupného hardwaru. Testování technologie počítá také s šířením doplňkových služeb, jako jsou například dopravní informace a varovná hlášení. Součástí projektu má být i analýza ziskovosti takové programové nabídky, případně naopak.

autor: lukpo
Spustit audio

Související