Město Boží Dar odvolalo kalamitní stav, zákaz vjezdu do města potrvá do konce zimní sezóny

15. leden 2019 07:00

V Krušných horách na silnice padají stromy, některé jsou uzavřeny. Boží Dar se pomalu vzpamatovává ze sněhové kalamity.

Aktualizace 17. 1. 2019

10:00 Vstup do obecních lesů a na běžecké trasy nacházející se v lese na správním území města Boží Dar je i nadále zakázán. Ráno proběhla úprava okruhů na loukách mezi celnicí a hřbitovem, u vleku Za Prahou a u lyžařského areálu Jahodová louka.

Vstup do obecních lesů a na běžecké trasy nacházející se v lese je i nadále zakázán

17:00 Město Boží Dar odvolalo kalamitní stav na svém správním území.

Do centra města zůstane až do konce zimní sezóny vjezd motorových vozidel zakázán, vyjma dopravní obsluhy, IZS, občanů a rekreantů, kteří mají zajištěná parkovací místa.

Zákaz vjezdu se nevztahuje na návštěvníky Skiareálů Hranice a Novako, které mají vlastní parkovací prostory.

Chybí pouze zprůjezdnění silnice na Zlatý Kopec, která je poseta popadanými stromy. Osady Myslivny, Ryžovna a Zlatý kopec jsou konečnými místy bez parkovacích ploch, kde se nebude dát projet nikam dál až do konce zimy, takže upozorňujeme řidiče, aby do těchto míst vůbec nejezdili.

12:45 Silničáři zprůjezdnili silnici z Božího Daru směrem na Klínovec (s odbočkou na Neklid). Průjezdná je také silnice Oldřichov – Lužec.

12:15 Silnice z kruhového objezdu Boží Dar směr Vejprty je zprůjezdněna.

11:00 Silnice II. třídy do Vejprt by mohla být zprovozněna do oběda. Komunikace na Klínovec a parkování na vrcholu Klínovec by mohly být zprovozněny do dnešního večera. 

Osady Myslivny, Ryžovna a Zlatý Kopec se zřejmě podaří, a to podle množství popadaných stromů, zpřístupnit též do dnešního večera.

V Božím Daru se uklízí městské komunikace. První neukáznění řidiči opět najíždějí do centra města, kde nemají zajištěné parkování a odstavuji svá vozidla kde je napadne.

Přitom centrální parkoviště Kapka nad městem naproti benzinové pumpě je vyklizené a je na něm prozatím dostatek parkovacích míst s možností parkování jedné hodiny zdarma a za celých 24 hodin potom za 50,- Kč.

Upozorňujeme řidiče, že město Boží Dar bude k neukázněným řidičům přistupovat naprosto nekompromisně, takže místo 50,- Kč za celodenní parkování je bude jejich neukázněnost stát 1000,- Kč (20 x by za to mohli celodenně parkovat)!

Město současně upozorňuje na nebezpečí pádu vrstev sněhu a ledu ze střech domů

Nadále až do odvolání platí zákaz vstupu do městských lesů města Boží Dar a na běžecké trasy vedoucí lesními porosty na správním území města Boží Dar.

Nadále platí zákaz vstupu do lesů

09:00 V provozu jsou všechny vleky na Božím Daru, a to vždy od 9 do 16 hodin. V provozu už je také jeden lyžařský vlek na Neklidu, a to výjimečně pouze do 15 hodin.     

08:00 Silničáři otevřeli silnici I/25 v úseku „abertamská“ křižovatka – státní hranice. 

Po odstranění popadaných stromů byl obnoven provoz na železniční trati č. 142 Karlovy Vary – Nejdek – Potůčky, informovala o tom mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

07:00 (středa) Krajská správa silnic dnes nasadí techniku na zprovoznění hraničního přechodu v Božím Daru. Mezinárodní komunikace je kvůli nepřízni počasí a vysokým závějím uzavřena sedm dní. Silničáři chtějí upravit i sněhové bariéry, lemující příjezdovou komunikaci od Abertamské křižovatky nad Jáchymovem.

Sněžné frézy dnes začnou prorážet závěje na božídarském hraničním přechodu

19:30 Už zítra ráno (16.1.), pokud se počasí v Krušných horách dramaticky nezmění, vyrazí první ranní autobus na své pravidelné lince z Karlových Varů až na Boží Dar s odjezdem z dolního nádraží ve 4:52. Poblíž „abertamské“ křižovatky na něj bude čekat sypač Údržby silnic Karlovarského kraje, který jej bezpečně dopraví do Božího Daru.

Autobus pak jede jako obvykle zpět, tedy počítá se s přepravou dětí do škol a všech ostatních místních cestujících ve směru z Božího Daru do Karlových Varů. 

15:45 Do města Boží Dar se dostanou jen obyvatelé, ubytovaní turisti, zásobování a záchranáři. Radnice také kvůli počasí vyhlásila zákaz vstupu do lesů. Jak potvrdil starosta Jan Horník ze sdružení Starostové a nezávislí, ne každý toto nařízení ale dodržuje.

15:15 Zprůjezdněná je silnice od Abertamské křižovatky do Plešivce.

15:00 Uzavřené zůstávají silnice například na Boží Dar, kde platí od pátku kalamitní stav. Motoristé se dostanou jen do abertamské zatáčky, pak se musí vrátit.

13:30 Kvůli vysokým sněhovým bariérám se lidé do obce dostanou pouze z Jáchymova. Hraniční přechod do Německa a silnice do Ústeckého kraje je stále neprůjezdná. V okolí Božího Daru by lidé stále neměli chodit do lesů, ve kterých padají stromy.

13:00 Kyvadlové řízení dopravy směr Jáchymov potrvá podle starosty Božího Daru Jana Horníka až do zítřejšího dne.

Na místě řídí dopravu policie

12:00 V krušnohorském Božím Daru pokračuje kalamitní stav. Kvůli vysokým bariérám sněhu se lidé do obce dostanou jen od Jáchymova. Do Božího Daru ale policie pouští pouze auta zásobování, záchranáře a výjimečně i autobusy. 

11:00 Mobilní operátor T-mobile vyměnil ještě před vyhlášením kalamitního stavu anténu na Klínovci. Kvůli výpadkům elektrické energie ale vysílač i přes to zamrznul a spojení nefunguje. Podle mluvčí operátora Martiny Kemrové se na místo snaží dostat jejich technici.

09:30 Úsek Oldřichov - Lužec byl zprůjedněn.

Výluka na trati č. 142 Karlovy Vary - Potůčky v úseku Nejdek - Potůčky byla prodloužena a potrvá až do zítřejšího dne.

07:00 (úterý) Silnice I/25 Boží Dar - Jáchymov je stále uzavřena. Tvoří se sněhové jazyky a fouká silný vítr.

Dále jsou neprůjezdné komunikace z kruhového objezdu u Božího Daru směrem Neklid, Klínovec, Vejprty a přes hraniční přechod.

Jáchymov pod bílou tmou

Silný vítr a sněžení očekávají meteorologové v Krušných horách i zítra

20:00 Na základě požadavku starosty města a po dohodě s dopravci budou autobusy jedoucí na Boží Dar končit kvůli stavu silnic a povětrnostním podmínkám v Jáchymově u radnice.

Cestující by měl vždy upozornit řidič autobusu. Stav trvá do odvolání. Silničáři také po dohodě s policisty budou postupně podle počasí otevírat úsek od Jáchymova k abertamské křižovatce. Úsek je v současnosti uzavřený.

17:30 Montážní čety opravily většinu poškozených úseků vysokého napětív krušných horách, kvůli kterým byly od rána bez elektřiny stovky domácností. Podle mluvčí ČEZU Michaely Jírovcové budou práce montážních čet pokračovat i večer.

16:30 Silný vítr a sněžení očekávají meteorologové v Krušných horách i zítra (15.1.). Nepříznivé počasí, které komplikuje dopravu nejen v okolí Božího Daru, by se mělo změnit nejdřív v polovině tohoto týdne

14:30 Policejní uzávěru v Jáchymově policisté posunuli k abertamské zatáčce. K Božímu Daru se ale motoristé přes otevřené pláně nedostanou.

Horské město uzavřelo silnice i ve směru od Vejprt a hraničního přechodu. Extrémní nebezpečí pádu stromů přetíženým ledem a sněhem stále platí. Stovky lidí jsou v regionu stále bez elektřiny.

12:30 Aktuálně zůstávají v horách uzavřeny všechny silnice z Božího Daru, silnice z abertamské křižovatky na Plešivec rozcestí, mezi Oldřichovem a Lužcem.

Úsek mezi Stříbrnou a Bublavou byl krátce zprovozněn, kvůli stromům nebezpečně nakloněným nad vozovku ho ale silničáři opět uzavřeli. Otevřen byl úsek od jáchymovské radnice k abertamské zatáčce.

Abertamskou zatáčku hlídala policie

„Máme informaci, že Boží Dar je plný dětí, které jsou zde ubytovány v rámci lyžařských výcviků. Chtěl bych ubezpečit rodiče, že všechny jsou v pořádku. Situaci i nadále sledujeme, jsme ve spojení jak s vedením města, tak i se složkami integrovaného záchranného systému,“ uvedl náměstek hejtmanky kraje Petr Kubis.

Vstupy do lesů jsou stále na vlastní nebezpečí

11:00 Mezi ohrožené lokality počítají Lesy České republiky všechny oblasti nad 600 metrů nad mořem. Do těchto míst nevstupují zatím ani lesníci, říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

10:30 Silničáři zprovoznili komunikaci mezi obcemi Stříbrná a Bublava na Sokolovsku, informoval krajský dispečer zimní údržby silnic Josef Bulka.

10:15 Od 7. ledna, kdy začalo více sněžit, hasiči vyjížděli k celkem 147 událostem, při kterých odstranili 365 spadlých stromů. Toto číslo nemusí být konečné.

Nejhorší situace je v oblasti Jáchymov, Boží Dar, Abertamy, Pernink, Potůčky, Nejdek.

S ohledem na nebezpečí pro samotné jednotky hasičů během zásahů na silnicích z Jáchymova na Boží Dar, z Jáchymova na Abertamy, kdy ve sněžení a větru stále padají další stromy, byly úseky těchto silnic na nezbytně nutnou dobu zcela uzavřeny pro veškerý provoz.

09:45 Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek v horských partiích Krušných hor došlo k mimořádné výluce na trati č. 142 Karlovy Vary - Potůčky v úseku Nejdek - Potůčky. Podrobnosti přidává ředitel regionálního centra Českých drah v Karlových Varech Vladimír Omelka.

Důvodem mimořádné výluky je bezpečnost cestujících a zaměstnanců železnice. V tomto horském úseku dochází v důsledku velkého množství sněhu k častý pádům stromů na trať.

Byla zavedena výluka s náhradní autobusovou dopravou. Aktuálně se předpokládá doba výluky do úterý 15. ledna do 12 hodin.

Silničáři znovu vyzývají turisty, aby do hor vůbec nejezdili

07:00 (pondělí) Silničáři uzavřeli sněhem zavátou silnici I/25 od abertamské křižovatky nad Jáchymovem směrem na Boží Dar, oznámila policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Všechny uzavírky jsou platné do odvolání: Uzavřena zůstává kvůli popadaným stromům silnice od abertamské zatáčky směrem na Plešivec. Ze stejného důvodu se nedá projet ani mezi Stříbrnou a Bublavou na Sokolovsku nebo Božím Darem a Klínovcem. Uzavřena je stále také silnice mezi Oldřichovem a Lužcem na Karlovarsku.

S odklízením sněhu na Božím Daru pomáhají také hasiči

„Oblast je bez elektrické energie, řidiči tam nic neuvidí, nejezdí vleky a stromy padají jako sirky. Řádí tam vítr, stromy jsou přetížené a padají,“ popsal situaci vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Stovky domácností v horách jsou bez proudu

Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Michaely Jirovcové se výpadky dodávky elektřiny v Karlovarském kraji objevují zejména v oblasti Božího Daru. Energetici mají hlášeny problémy na Božím Daru, v Abertamech, Hřebečné, Ryžovně, v horní části Jáchymova, v Horní Blatné, v Perninku i Potůčkách. 

V Karlovarském kraji bude dnes podle meteorologů nadále foukat silný vítr, na horách s nárazy až o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Skiareály v okolí Božího Daru kvůli výstraze meteorologů avizovaly, že dnes budou mimo provoz. 

Město Boží Dar zakázalo vstup do obecních lesů

18:00 (neděle) Zákaz platí i pro běžkaře. Podle starosty Božího Daru Jana Horníka odklízení o víkendu komplikovaly dlouhé výpadky mobilních sítí. A potíže působí i neukáznění řidiči a turisté. 

Ve vyšších polohách Krušných hor stále vane velmi silný vítr. V noci měl sílu orkánu až 125 kilometrů za hodinu. 

Nadále na Božím Daru nefungují dva ze tří mobilních operátorů (T-Mobile a O2).

Situaci na Božím Daru komplikovali především neukáznění řidiči
autoři: Zdeněk Trnka , Monika Červená , Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Město Boží Dar , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související