Michelův konec v Evropské radě není katastrofa. Lídři Orbána k vedení summitů nepustí, míní bruselský expert

Šéf Evropské rady Charles Michel schytává přehnanou kritiku za své rozhodnutí kandidovat v červnových evropských volbách a předčasně tak odstoupit z funkce. „Michel to oznámil dostatečně brzy, aby se lídři stihli rozmyslet,“ komentuje analytik bruselského think tanku Centrum evropské politiky Eric Maurice. Mírní také obavy, že by se k vedení unijních summitů mohl dočasně dostat maďarský premiér Viktor Orbán, který bude od července předsedat Radě EU.

Unijní lídři podle Maurice Orbána k vedení Evropské rady – byť jen na dočasnou dobu - nepustí.

Čtěte také

„Je nepravděpodobné, že by se Viktor Orbán ujal vedení Evropské rady. Souhlasím s Charlesem Michelem, když říká, že se lídři mohou po volbách v polovině nebo koncem června sejít a shodnout se na balíčku nejvyšších funkcí tady v Bruselu,“ říká Eric Maurice.

O obsazení všech čtyř nejvyšších unijních funkcí – o šéfech Evropské rady, Evropské komise, Evropského parlamentu a vysokém představiteli EU pro zahraniční otázky by se tedy podle něj mělo rozhodnout najednou.

EU i NATO ruku v ruce

Kalkulovat při tom lídři EU budou i s obsazením postu generálního tajemníka NATO po Jensi Stoltenbergovi, který by měl letos ve funkci skončit. Roli bude hrát kromě politické příslušnosti kandidátů také celá řada dalších aspektů.

Eric Maurice, analytik bruselského think tanku Centrum evropské politiky

„Vyberete tedy čtyři osobnosti do Komise, Evropské rady, Parlamentu a na post vysokého představitele. A pokud v těchto funkcích budou chybět východní země, můžete si být jistá, že vedení NATO připadne východní zemi. Pokud mezi tou čtveřicí v EU nebude dost žen, pak bude v čele NATO žena,“ myslí si Eric Maurice.

O plánech na obsazení klíčových postů by podle něho mělo být jasno začátkem července po dvou, možná třech, summitech Evropské rady. Otázkou pak bude, zda s těmito plány bude souhlasit i nově složený Evropský parlament.

Co může Charles Michel svojí kandidaturou do Evropského parlamentu sledovat? Má Ursula von der Leyenová jisté pokračování v čele Evropské komise? A proč mezi Michelem a von der Leyenovou panuje dlouhodobě nevraživost? Poslechněte si nejnovější epizodu Bruselských chlebíčků.

Spustit audio

Související