Mladí hudebníci z Islandu koncertovali v Karlových Varech

12. březen 2019 08:30

Lázeňské Karlovy Vary navštívila skupina hudebníků ze vzdáleného Islandu. Výpravu dvaceti muzikantů tvořili žáci a studenti umělecké školy Tónlistarskóli Kópavogs, sídlící v městské části Reykjavíku Kópavogur. 

V České republice poznávali se svými pedagogy architekturu a historii. Veřejnosti se představili na dvou koncertech. Do Karlových Varů skupina přicestovala v rámci vzdělávacího programu Erasmus plus. Českým partnerem islandské školy je Základní škola a Základní umělecká škola Šmeralova. Studenti proto bydleli v rodinách žáků karlovarské školy. I díky tomu měli možnost lépe poznávat české zvyklosti, českou kulturu, anebo české jídlo.

„Kromě Karlových Varů jsme byli společně třeba v blízkém Lokti. Jeli jsme tam vlakem, který na Islandu vůbec nemáme. A to byla pro děti velmi zajímavá zkušenost,“ řekla v této souvislosti Eydís Franzdóttir, která skupinu doprovázela. „Historické centrum Lokte se nám moc líbilo. Byli jsme se také podívat v muzeu karlovarské sklárny Moser na výrobu tradičního českého skla. I to bylo pro naše studenty velmi zajímavé a zvláštní. Včetně prohlídky lázeňského města a okolních lesů. Mimochodem ani lesy podobné těm českým na Islandu nejsou.“

Skupina žáků a studentů z Islandu

Eydís Franzdóttir navštívila Českou republiku soukromě už několikrát. Přijela sem zejména za svými přáteli. Absolvovala i několik vystoupení. Skupinu studentů ale přivezla do lázeňského města poprvé a vůbec nelituje: „Dětem se tady líbí opravdu všechno. Architektura i způsob života. Velmi jim chutná české jídlo a pití. Jsou tu sice poprvé, rozhodně se ale do České republiky chtějí ještě vrátit,“ dodala paní Eydís.

Během týdenního pobytu se mladí Islanďané představili v koncertní aule Základní školy a Základní umělecké školy Šmeralova. Jejich vystoupení tvořily skladby klasické hudby. Nechyběly ani ukázky islandského folkloru. V rámci vzdělávacího projektu se ještě letos  v květnu žáci české partnerské školy vypraví na Island.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio