Mohu zařídit, že se do sebe lidé zamilují, nechci vám ale změnit život, usmívá se hypnotizér Kroulík

29. duben 2024

Pozveme vás na mimořádný a výjimečný večer, který vás čeká v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem. Bude to 29. května představení Hypnotizér a půjde o setkání s prvotřídním expertem na hypnózu a mentalistou Jakubem Kroulíkem, který prý dokáže do hypnózy uvést každého, přečte vaše myšlenky a vždy odhalí lež. 

Jakub Kroulík pochází ze Rtyně v Podkrkonoší a jeho schopnosti využívá například i naše policie, když je potřeba umět správně číst lidskou mysl.

Mentalista je v podstatě psychologický kouzelník, ale je to trik. Zatímco hypnotizér triky nedělá. Hypnóza je reálná záležitost.
Jakub Kroulík, profesionální mentalista a hypnotizér

Na co se tedy můžeme 29. května v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem těšit?
Těšit se můžeme na hypnotický večer v krásném Hankově domě, kde mimo jiné začínal Břetislav Kafka, slavný prvorepublikový hypnotizér, který se stal pro mne inspirací na začátku mé kariéry. A podle všeho v Hankově domě začal svoji kariéru také on. Tam se konala jeho první hypnotická vystoupení. On byl nejen hypnotizér a léčitel, ale také sochař a řezbář, uměl toho mnoho, ale většinou je v Čechách znám především jako hypnotizér a parapsycholog.

Čtěte také

Vy jste se s ním v životě nepotkal.
Bohužel ne. Jako dítě bych se ho zeptal, jak to dělá. Nebo jestli to je vážně možné. Protože jako správný Čech jsem také velký skeptik k těmto věcem, a proto je asi dnes dělám. Jako dítě bych se tedy zeptal, jestli by mi to mohl ukázat přímo na mé osobě, protože mě to tenkrát hrozně zajímalo. A bylo mi líto, že jsem pana Kafku nepotkal, ačkoliv ty historky o něm byly fantastické.

Kdy vás tyto věci, jako je tajemno a mystično, začaly přitahovat a zajímat?
To bylo právě už v dětství, protože právě pan Kafka byl osobností ze sousedního města, takže mně velice blízká. Můj děda a táta o něm povídali neuvěřitelné historky a já jsem chtěl vidět, jak to je. Prostě přirozená zvědavost.

Hypnóza vás může ohromit svojí příjemností. Je to skutečně velice příjemný zážitek, který vás uvolní jak fyzicky, tak psychicky.
Jakub Kroulík, profesionální mentalista a hypnotizér

Vy jste hypnotizér a mentalista. Můžeme vysvětlit, co to znamená?
Mentalista a mentalismus je druh kouzelnického umění. Mentalista je v podstatě psychologický kouzelník a předvádí doslova paranormální schopnosti. To znamená, čte vám myšlenky, ovládá vás na dálku, dokáže predikovat věci, věštit budoucnost atd. Ale je to trik. Je to soubor různých psychologických dovedností i triků, aby to vytvořilo iluzi. Zatímco hypnotizér triky nedělá. Hypnóza je reálná záležitost, která vás může ohromit svojí příjemností. Přestože my Češi máme trochu tendenci se tomu bránit. Ale kdo to prožije poprvé, tak mi dá za pravdu, že je to skutečně velice příjemný zážitek, který vás uvolní jak fyzicky, tak psychicky. Je to super.

Hypnóza je regulérní psychologická věda, díky které se i léčí.
Ano. I to je možné. Já ale nejsem psycholog ani psychiatr, takže se do této kategorie léčení příliš neženu. Já jsem religionista, tedy mé vzdělání jsou nové náboženské hnutí, sekty, jak tomu lidé říkají, a techniky jejich guruů či vůdců. To je to, co umím a dělám.

Čtěte také

Říkáte, že stav hypnózy je příjemný. Takže vás už také někdo někdy zhypnotizoval?
Ano. Já jsem se k hypnóze jako takové dostal až po letech v Praze. Břetislav Kafka už bohužel nežil, takže mi neměl jak zkušenosti předat, ale v Praze jsem potkal jednoho mentora, který už jako 85letý, starší muž, mi přidával ty věci jako synovi. První úkol, který mi dal, abych se naučil, Jakube, nauč se usnout na povel. Sám. To je v podstatě autogenní trénink, autohypnóza. A musím říct, že i dnes se mi to velice hodí. Máme dohodu, že až bude správný čas a místo, tak zase já předám někomu tyto dovednosti, ono know-how, jako jej on předal mně.

Mám tady poznámku, kterou jsem si vypsal: "Již s příchodem hypnotizéra Jakuba Kroulíka na jeviště mohou citlivější návštěvníci představení začít pociťovat změny ve vnímání, osoby na jevišti na povel hypnotizéra usínají, klepou se zimou, zapomenou své jméno." To všechno umíte?
Ano. To všechno vám ukáži 29. května od 19:00 v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem, pokud se tam uvidíme.

Lidé se v hypnóze mohou normálně bavit, smát se, a přesto se v jejich životě může dít něco velice zvláštního. Prožijí něco magického.
Jakub Kroulík, profesionální mentalista a hypnotizér

Vy děláte přednášky i pro policejní složky.
Někdy je dobré ukázat mentalistické dovednosti, jak jsou využitelné v běžném životě. Což je i jedna z věcí, kterou mi můj mentor zdůrazňoval, nauč se z kouzelnického umění to, co je použitelné do života. Protože nikdy nevíš, jestli se uživíš jako kouzelník, ale mentalismus se vždy využije. Třeba poznat, jestli někdo lže, nebo ne, to je neuvěřitelně užitečná záležitost.

A vy to poznáte?
Poznám.

To tedy musí mít u vás doma s vámi docela těžké.
Je to tak. Ovšem pořád platí, že s poctivostí nejdál dojdeš. Takže se snažíme doma nelhat. Je to nejlepší.

Jakub Kroulík

Hypnotizér Jakub Kroulík


je milovníkem módy, magického umění a hypnózy zejména z viktoriánské éry a ze začátku dvacátého století v Evropě. Tajemství tohoto umění z pohledu dnešních vědeckých poznatků poodhaluje na svých oblíbených přednáškách po České republice.

Pojďme říci, co se vůbec odehrává při vašem vystoupení? Ani nevím, jestli náhodou už nejsem také v hypnóze, aniž bych o tom věděl.
Ano, to si nemůžete být nikdy jistý. Je fakt, že s plynoucím časem, čím více praxe mám, jak rozvíjím své umění, tak už při příchodu do sálu je občas vidět, že lidé usínají. Dostávají se do zvláštního rozpoložení, co můžeme nazvat hypnózou. Ale hypnóza není spánek. Lidé si ji tak představují, zavřené oči, uvolněné tělo, hluboké dýchání, ale tak to vůbec nemusí být. Lidé v hypnóze mohou vypadat jako teď vy a já, prostě mohou se normálně bavit, mohou se smát, a přesto se v jejich životě může dít něco velice zvláštního. Třeba najednou zapomenou své jméno. Nebo když spustím nějaký spouštěč, což může být zvednutí hrníčku nebo vyslovení určitého slova, tak vy něco provedete a nemáte tušení, proč to děláte. Třeba si sundáte triko a sednete si. A nevíte, že jste to udělal. A je tam mnoho jiných efektů, které lidé přímo sami na sobě zažijí.

Jakub Kroulík, expert na hypnózu, sugesci, magické myšlení a mystéria (para)normálních schopnosti

Jak je to s láskou a zamilovaností? Slyšel jsem, že prý dokážete, aby se lidé sedící vedle sebe také do sebe vzájemně zamilovali.
Najednou ucítí vzplanutí lásky, najednou začnou být jejich oči těmi nejkrásnějšími na světě a ta vůně! Je to krásné. Ale zase na druhou stranu, já se nechci lidem vměšovat do života, takže když sestoupí z jeviště, tak jim to zase zruším. Aby se vrátili zpátky ke svým původním partnerům. Protože mně nejde o to, měnit životy lidí, ale aby prožili něco magického.

Tak se přijde o všem přesvědčit 29. května do Hankova domu ve Dvoře Králové nad Labem. Pozval vás mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík, který byl naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související