Na 500 reflexních odrazek ve tvaru červeného srdíčka rozdali zástupci BESIPu lidem v kraji

17. únor 2023 09:00

Celkem pět stovek reflexních odrazek ve tvaru červeného srdce rozdali zástupci BESIPu společně s městskými policisty a státní policií. Čtrnáctidenní Valentýnská bezpečnostní akce Srdce s BESIPem byla zaměřená na viditelnost chodců a cyklistů v zimním období. Odrazky, přívěsky nebo reflexní pásky dostali zdarma chodci a cyklisté v 25 městech Královéhradeckého kraje. 

Čtěte také

„Dnes tady máme akci s názvem Být viděn. A tak bych vás chtěla obdarovat reflexními prvky. Určitě třeba na kočárek ho můžete nalepit. A tady máte krásný reflexní přívěšek. Určitě vás to na 200 metrů krásně rozsvítí a v těch šedivých zimních dnech je to jistě zapotřebí,“ říká Lada Kociánová, koordinátorka BESIPU.

Používáte nějaké reflexní prvky při procházkách? „Určitě. Když jedeme na kole nebo i při procházkách. Teď zrovna na kočárku nic reflexního nemáme, ale jinak ano.

Jste třeba také řidič a tak oceníte při špatné viditelnosti, pokud například cyklista nebo chodec má na sobě reflexní prvky? „Jistě, odpovídá Tomáš Novák.

Stojíme tu s Ladou Kociánovou, koordinátorkou BESIPU. Dnes tato akce vyvrcholila. Jak byste ji zhodnotila? „Jde o akci, která je obecně velmi dobře přijímána veřejností. Nejen proto, že se lidé dovybaví reflexními prvky, ale samozřejmě také tím valentýnským srdcem. Protože pokud lidé řeknou heslo, dostanou reflexní srdíčko a mohou tak potěšit někoho, koho mají rádi.

Čtěte také

Kde všude jste v Královéhradeckém kraji byli? „Mám pocit, že všude. Objíždíme prakticky celý kraj. Někde jsou lidé trošičku uvědomělejší a reflexní prvky používají, jinde vidíte spoustu lidí přecházet silnici a nemají na sobě vůbec nic reflexního.

Je také rozdíl v tom, jak o sebe pečují starší lidí a mladí? „Všechny děti vědí, že mají na sobě mít reflexní prvek. A poměrně často je i mají díky tomu, že nosí dětské oblečení. Starší lidé mívají tak ještě reflexní pásku na kabelce, ale to je bohužel tak všechno. Takže máme dost práce a přesvědčujeme lidi, aby o sobě dali řidičům okolo vědět.

Podobnou akci plánuje BESIP zopakovat i v příštím roce. Nicméně letos na jaře se ještě zaměří na cyklisty.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související