Na dovolenou v Chorvatsku cestovní pojištění nepotřebujete. Přesto buďte opatrní

23. červen 2017

U doktora v Chorvatsku stačí českým turistům už jen karta pojištěnce. Ošetření je bezplatné včetně první pomoci.

„Pokud mají hosté evropskou kartičku zdravotního pojištění, neplatí nic. Taková jsou pravidla Evropské unie. Do 19 hodin jsou tu v ambulanci čtyři lékaři, kteří řeší bolesti v krku, hlavy, píchají injekce a podobně.”

To všechno vypočítává sympatická lékařka ze zdravotního střediska ve Vodicích, přímořském letovisku, které každoročně navštíví tisíce Čechů. A prakticky každý týden prý někdo z nich vyhledá lékařskou pomoc.

„Turisté většinou přicházejí s běžnými problémy. Nejčastěji jsou ale dehydrovaní. Zrovna dnes jsme tu měli paní z Prahy, kterou bolela hlava a zvracela. To vše ale jen kvůli nedostatku tekutin.”

Jsou ale okamžiky, kdy je nutné zavolat sanitku. „Podle situace zvážíme, jak rychle je potřeba, abychom přijeli. Prostě vytočíte číslo 194 a na centrále rozhodnou, co a jak. V této oblasti jsou celkem tři stanoviště rychlé lékařské pomoci: v Tisnu, ve Vodicích a v Šibeniku, takže nemusíte mít strach,” dodává žena v bílém plášti s tím, že si Češi nemusí dělat starosti ani v případě nutné operace. I ta je totiž zdarma.

Přesto by nikdo neměl zapomínat na uzavření cestovního pojištění. Člověk totiž nikdy neví.

autor: mir
Spustit audio