Na galakoncertu Českého rozhlasu Ostrava zazářila Marie Rottrová. Večerem provázel Jarek Nohavica

4. listopad 2019

Vyprodaný sál s kapacitou více než 1500 míst, skvělá atmosféra, výborné hudební výkony, vzpomínky na ostravské hudební osobnosti i na historii ostravského rozhlasu. Tak by se dal ve zkratce zhodnotit Galakoncert k 90 letům Českého rozhlasu Ostrava, který se odehrál poslední říjnový den v srdci industriální národní památky Dolní Vítkovice.

Galavečer zahájil Josef Podstata, ředitel Českého rozhlasu Ostrava, a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. V první polovině večera zaznělo několik písní Jaromíra Löfflera a Petra Němce v doprovodu orchestru Septet Plus Dalibora Kaprase. Představila se také kapela Spirit of Flamingo, jejíž členové jsou potomci hudebníků z původní kapely Flamingo – ta dlouhá léta doprovázela zpěvačku Marii Rottrovou.

První část byla protkána vzpomínkami na mnohé osobnosti spojené s ostravským rozhlasem, ty byly originálně proložené archivními záběry z dílny České televize. Průvodci touto rozhlasovou historií byli Jan Horák, dramaturg, scénárista a režisér programu, a oblíbený ostravský bard Jaromír Nohavica.

Vyvrcholením programu bylo hvězdné vystoupení ostravské rodačky Marie Rottrové. Tato charismatická Lady Soul návštěvníky potěšila neuvěřitelným hodinu a čtvrt trvajícím pěveckým vystoupením, ve kterém zazněly známé písně jako Kůň bílý, Řeka lásky, Lásko, voníš deštěm a mnohé další. Za vynikající pěvecký výkon Marii Rottrovou a všechny účinkující galavečera odměnili diváci několikrát mohutným potleskem ve stoje.

„Chtěl bych ostravskému rádiu poděkovat za to, že bylo, je a bude,“ to jsou slova, se kterými se na závěr z pódia loučil moderátor Jaromír Nohavica, a ta bez pochyb zahřála všechny rozhlasáky u srdce.

autoři: Zita Šperlínová , Klára Kohutová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.