Na jihu Čech se ruší původní vysílání DVB-T s DVB-T2, situaci musí vyřešit regulátor

21. únor 2020

Dosavadní vysílání DVB-T z Javořice na Vysočině, které má skončit v květnu, v případě multiplexu 3 zlikvidoval v některých oblastech nový multiplex 24. V něm jsou například šířeny stanice Prima Comedy Central nebo JOJ Family.

K situaci, která se dala dříve nebo později očekávat, došlo na jihu Čech. Nové vysílání DVB-T2 zarušilo původní multiplex ve standardu DVB-T. Na problém ve čtvrtek upozornily portály Televizníweb.cz a Parabola.cz. Za vzájemným rušením stojí konkrétně multiplex 24, který odstartoval nově z jihočeské Kletě, a stále ještě vysílající pozemní síť Českých Radiokomunikací šířená z Javořice na Vysočině, která bude vypnuta až 25. května. Oba televizní multiplexy fungují na kanálu 30.

Proces přechodu z vysílání DVB-T na DVB-T2 není vůbec jednoduchý. Pro běžného diváka to může vypadat, že do určitého momentu běží obě technologie vedle sebe, a pak se vypne pouze původní signál, situace je však mnohem složitější. V rámci zapínání DVB-T2 a vypínání DVB-T dochází také k ukončování distribuce přechodových sítí. Signál z vysílačů se navíc šíří přes řadu krajů a nezastaví se na hranicích daného regionu. Situaci musí vyřešit s operátory regulátor ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související