Na kanálu 12A může vedle digitálního rozhlasu ze Slovenska překvapit v Čechách i DAB+ z Poznaně

11. květen 2020

Multiplex Polskieho Radia je šířen z vysílače Śrem výkonem 8,5 kW ve vertikální polarizaci. Majitelé digitálních přijímačů zde najdou známé celoplošné okruhy i některé digitální programy, jako je například Radio Dzieciom nebo Chopin.

Kanál 12A přináší do Čech v oblasti dálkového příjmu označovaného zkratkou DX zajímavé perspektivy. Kromě dlouhodobě sledovaného rozhlasového multiplexu operátora Towercom ze slovenské Žiliny, zde můžete narazit případně i na polskou Poznaň. Ukázaly to mimořádně dobré příjmové podmínky uplynulých dní, které panovaly zejména v pátek 8. a v sobotu 9. května. Otevřené byly tentokrát ale zejména směry na Alpy. Z řady vysílačů bylo možné zachytit bavorskou síť Oberbayern/Schwaben na kanálu 10A.

Kanál 12A je v současné době obsazen u našich severních sousedů multiplexem veřejnoprávního Polskieho Radia. Jde o rozhlasovou síť, v níž najdou majitelé DAB+ rádií například celoplošné okruhy Jedynka, Dwójka nebo Trójka, digitální stanice Radio Dzieciom nebo Chopin a z regionálních programů pak pochopitelně Radio Poznaň. Součástí nabídky digitálního vysílání jsou i doplňkové služby, jako je například slideshow, která se však dlouhodobě nemění a obsahuje mimo jiné logo dané stanice. Výkon vysílače Śrem je 8,5 kW, použita je vertikální polarizace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související