Na Kanárských ostrovech začaly testy digitálního rádia DAB+

24. duben 2019

V multiplexu na kanálu 7B jsou šířeny stanice Gold FM, Holland FM, JAMM Radio, Radio PrimaVeraGC, Yumbo FM a další testovací kanál.

Kanárské ostrovy, populární turistická destinace řady Evropanů, se dočkaly v uplynulých týdnech zahájení testů digitálního pozemního rozhlasu DAB+. Informoval o nich portál Radiovisie.eu. Multiplex, na jehož chodu se podílejí podle RadioWoche tři vysílatelé, funguje na kanálu 7B. Jeho součástí jsou stanice Gold FM, Holland FM, JAMM Radio, Radio PrimaVeraGC, Yumbo FM a další testovací kanál. V současné době je příjem omezen na oblast Maspalomas a jižní část ostrova Gran Canaria, doplnění dalších antén je v plánu.

Španělsko je prakticky s digitalizací rádia také na samotném začátku. Technologie DAB, nikoliv DAB+, zde již podle WorldDAB začala fungovat v roce 1998 s pokrytím Madridu, Barcelony a Valencie, ale zemi prozatím stále chybí strategie pro přechod na technologii DAB+ a případné vypnutí analogových vysílačů v budoucnu. Na základě vládního doporučení z roku 2011 bylo ale rozhodnuto o pozdějším přechodu na novější kódování. Od roku 2002 bylo devět let budováno pokrytí dvou DAB multiplexů pro 52 % populace. Regionální sítě jsou vypnuté.

autor: lukpo
Spustit audio

Související