Na spuštění digitálního rozhlasu DAB+ se připravuje i Rumunsko

4. únor 2016

Tamní regulátor mimo jiné zjišťuje, o jakou podobu multiplexů by byl zájem. Zdali pouze o celoplošné sítě, případně i regionální.

Proces digitalizace rádia je nezvratný. Na spuštění vysílání ve standardu DAB, respektive DAB+, se připravuje i Rumunsko. Jak informoval na svém webu tamní regulátor Ancom, byly zahájeny veřejné konzultace týkající se fungování dvou multiplexů na kanálech 11 a 12, které se v minulosti uvolnily po vypnutí pozemní analogové televize. Klasicky půjde o šíření signálu v takzvaném III. pásmu, konkrétně v rozsazích 216 až 230 MHz. Ancom mimo jiné digitalizací sází na efektivnější využití kmitočtového spektra a bohatší programovou nabídku.

Veškerou dokumentaci týkající se veřejných konzultací, najdou zájemci na adrese: http://www.ancom.org.ro/formdata-270-45-115. Regulátor nijak neomezuje zájemce, nicméně komunikačním jazykem musí zůstat rumunština.

Ve veřejné konzultaci se očekává, že zájemci se vyjádří k tomu, zdali by souhlasili s variantou dva národní multiplexy nebo jeden národní multiplex a několik regionálních sítí, případně by v Rumunsku fungovaly pouze výhradně regionální digitální sítě DAB. Součástí dodané dokumentace má být také předpokládaný zásah populace nebo území, případně kombinace obojího.

autor: lukpo
Spustit audio