Národní technické muzeum zachránilo unikátní prvorepublikový vůz, k vidění je v Plasích

2. duben 2024 10:50

Prvorepubliková Tatra 77a má kromě dvou světlometů ještě jeden uprostřed. Aerodynamickou limuzínu, která patří mezi světové automobilové unikáty, zachránilo Národní technické muzeum a nově je k vidění v pobočce tohoto muzea v Plasích na Plzeňsku.

Tatra 77a

Vpředu zakulacená a vzadu do špičky, taková je Tatra 77a. Podle odborníků se jedná o první aerodynamické sériově vyráběné auto na světě. Unikátního prvorepublikového vozidla se dochovalo už jen několik kusů. Jedno má Národní technické muzeum, které ho s pomocí evropské dotace nechalo restaurovat. Auto je národní kulturní památkou a lidé si ho mohou prohlédnout v pobočce muzea v Plasích na Plzeňsku.

„Tento vůz dlouhý 5 metrů a 30 centimetrů zahájil tradici velkých reprezentačních aerodynamických automobilů Tatra. Motor měl objem 3,4 litru, karosérie byla ve své době naprosto unikátní. Maximální rychlost se uvádí 150 kilometrů v hodině a spotřeba se pohybovala mezi 15 a 18 litry. Volant najdeme napravo, tak jak je u prvorepublikových aut běžné,“ popisuje Jiří Hulák z Národního technického muzea. 

Prvorepubliková Tatra 77a

Tento exkluzivní model Tatry stál ve své době 100 tisíc korun, ceny drahých automobilů se de facto rovnaly ceně rodinných domů. Odběratelem takových vozů byla většinou armáda, ředitelství různých podniků a podobně.

Kus, jenž je vystavený v muzeu v Plasích, zakoupil v srpnu roku 1937 Evžen Porák, majitel velké papírny v Loučovicích na Šumavě. Automobil fungoval jako služební a v roce 1974 se v zuboženém stavu stal součástí sbírek Národního technického muzea. 

Prvorepubliková Tatra 77a

Na své restaurování čekal padesát let. Pak se ho ujal Aleš Hyner se svými kolegy. „Když se nám auto dostalo do rukou, byl to vrak, navíc měl kromě jiného odstraněný středový reflektor, to, co na něm bylo tak unikátní. My jsme vše vrátili, pokud to bylo možné, do původního stavu,“ uzavírá.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio