National Geographic HD od dubna s upraveným vizuálem, přiblížil se české verzi

4. duben 2017

Česká verze stanice, která je na rozdíl od evropské HD verze plně lokalizována, využívala ve svém vysílání tyto prvky od dubna 2012 do listopadu loňského roku.

National Geographic HD, který je v nabídce řady tuzemských operátorů, začal po více než pěti letech využívat novější vizuál. Původní grafický kabát vydržel evropské mutaci prakticky od jejího spuštění až doteď a byla de facto poslední, která ho využívala. A to i přesto, že ostatní feedy prošly za tu dobu již dvakrát proměnou. Současná podoba HD verze, využívající vzhled od argentinského studia Lumbre, může být místním divákům povědomá.

Česká verze stanice, která je na rozdíl od evropské HD verze plně lokalizována včetně grafiky a reklam a je nadále šířena pouze ve standardní kvalitě, využívala ve svém vysílání tyto prvky od dubna 2012 do listopadu loňského roku. Tehdy značka National Geographic prošla globální změnou image, sjednocující lineární i nelineární obsah, a u televizního kanálu došlo k vypuštění přívlastku "Channel". Proč evropská mutace již vyřazený vizuál nepřeskočila a nepřevlékla se rovnou do toho nejnovějšího, je otázkou. Podobně jako to, kdy na našem trhu dojde k sjednocení obou verzí a ta lokální bude překlopena do kvalitnějšího HD, které je v dnešní době standardem.

Tato změna, po které diváci kvůli atraktivnějšímu obsahu SD verze dlouhodobě volají, by se jistě promítla pozitivně i do sledovanosti. Z placených dokumentárních stanic u nás provozuje National Geographic speciální verzi pro Českou republiku a Slovensko jako jediný. Z dokumentárních kanálů v HD rozlišení na našem trhu fungují například Spektrum, Nat Geo Wild nebo History. Poslední jmenovaná stanice také nedávno prošla určitou změnou vizuálu. History zároveň přestalo používat vedle loga symbol HD. Sesterská stanice Crime and Investigation naopak ve vysokém rozlišení v České republice a na Slovensku dostupná není.

Za čtenářský tip a pomoc s tvorbou textu děkujeme našemu čtenáři Lukáši Jaro.

autor: lukpo
Spustit audio