Nedaleko Chemnitzu začne fungovat další vysílač prvního německého DAB+ multiplexu

9. březen 2023

Ve druhém kvartálu letošního roku je plánováno spuštění prvního německého celoplošného DAB+ multiplexu DR Deutschland v saské Zwickau nedaleko Chemnitzu. Pokrytí digitální síti na kanálu 5C tak bude zajištěno z další kóty, která se nachází v blízkosti českých hranic.

Společnost Media Broadcast na dotaz portálu Satellifax uvedla, že v současné době probíhají stavební práce na připravovaném vysílači a dokončeny budou ve druhém kvartálu. Původně se spuštění multiplexu DR Deutschland z Zwickau předpokládalo do konce roku 2022. Pokrytí sítě se bude rozšiřovat i nadále. Operátor předpokládá, že další kóty budou spuštěny ještě v letošním roce. Aktuálně probíhá jejich koordinace.

DAB+ multiplex DR Deutschland má velmi dobré pokrytí také směrem na naše území. Umožňuje to volný kanál 5C, který se v současné době v České republice nevyužívá. Digitální síť je u nás možné zachytit například z vysílačů Löbau, Neustadt nebo Chemnitz. Programová nabídka obsahuje dlouhodobě třináct stanic a nemění se. Zájemci si tu naladí například rozhlasovou rodinu Deutschlandradio, Schwarzwaldradio nebo sunshine live.

autor: lukpo
Spustit audio

Související