Němci si všímají nastartování DAB+ v Česku, v čele zájmu jsou Britové, Belgičané a Švýcaři

9. říjen 2018

Naši západní sousedé chválí zejména aktivní roli Českého rozhlasu, který chce pokrytí digitálního rádia rozšířit na 75 % populace do poloviny příštího roku.

Organizace Digitalradio Deutschland si v aktuální tiskové zprávě pochválila vzrůstající zájem o technologii DAB+, tedy pozemní digitální rozhlas. Všímá si přitom také zemí, jako je například Česká republika. Tady konkrétně chválí roli Českého rozhlasu, který se rozhodl do poloviny příštího roku pokrýt signálem svého multiplexu 75 % populace. Českou republiku pak v tomto směru řadí Němci mezi lídry digitálního rádia v zemích východní a jihovýchodní Evropy.

Digitalradio Deutschland se sice také zmiňuje o zemích, jako je Polsko, Ukrajina nebo Řecko, nicméně v čele zájmu jsou zejména Velká Británie, Belgie a pochopitelně i Švýcarsko, které již stanovilo vypnutí analogového rozhlasu, ke kterému dojde nejpozději v roce 2024. Spojené království je zejména v oficiálním dokumentu zmiňováno v souvislosti s počtem domácností vlastnících DAB+ přijímač, kterých je aktuálně 57 % a pokrytí se zásahem 97 % populace.

Belgie po zahájení řádného provozu ve Flandrech odstartovala spuštění DAB+ také ve Valonsku, kde je plánováno spuštění až čtyřech multiplexů. Kromě devíti programů veřejnoprávní rozhlas RTBF a jedenácti soukromých stanic budou k dispozici i tři speciální stanice pro německy hovořící menšinu. Dalších dvanáct místních multiplexů umožní přenos až 216 stanic. Před Vánocemi je v Belgii plánováno spuštění velké kampaně na podporu DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související