Němci začali lákat v době klesajícího zájmu o placené DVB-T2 na kódované komerční televize

4. leden 2022

Součástí programové DVB-T2 nabídky Freenet TV v sousedním Německu se stal i bezplatný kanál „Jetzt testen in SD“. Společnost Media Broadcast na něm láká na vysílání komerčních stanic ve vysokém rozlišení, jejichž signál je v multiplexech kódován.

V sousedním Sasku je možné programovou pozici „Jetzt testen in SD“ (Nyní otestujte v SD) jako součást částečně kódovaného DVB-T2 multiplexu freenet3. Tato televizní síť má díky vysílačům Dresden-Wachwitz, Chemnitz-Reichenhain a Chemnitz/Geyer        částečně přesah i na omezené území Čech, zejména Ústecký a Karlovarský kraj. Dále od hranic není příjem multiplexu možný díky koliznímu kanálu 42, který využívá operátor Digital Broadcasting.

Na testovací programové pozici se objevil před loňským vánočními svátky kanál ProSieben, v jejich průběhu ho pak vystřídala nejsledovanější německá televize RTL. Portál Teltarif tento krok přikládá další snaze o zastavení poklesu zájmu o tamní pozemní placenou televizi. Od roku 2020, kdy došlo k poklesu zákaznické základny o téměř osm procent, si službu Freenet TV platí dlouhodobě méně než jeden milion diváků. Aktuálně jich je něco přes 800 tisíc.

autor: lukpo
Spustit audio

Související