Německá privátní rádia zopakovala, za jakých podmínek jsou ochotna přejít na digitální vysílání

10. září 2019

Soukromé rádio potřebuje podle zástupců privátní sféry finanční podporu pro tvorbu DAB+ infrastruktury a označuje ji za nutnou podmínku přechodu. Další je pak pokles penetrace analogového rádia pod 10 %.

Velcí němečtí hráči sdružení v Asociaci soukromých médií (VAUNET) zopakovali, za jakých podmínek jsou ochotni přejít na digitální rozhlasové vysílání. Stalo se tak při příležitosti probíhajícího technologického veletrhu IFA v Berlíně. Velcí privátní hráči záměrně nehovoří pouze o DAB+, ale obecně o digitalizaci rádia. VAUNET považuje digitální vysílání dlouhodobě za vícekanálovou strategii, takže pozemní distribuce není pouze jediná možná. Rozvoj DAB+ vysílatelé podpoří ve chvíli, kdy bude jasně dané jeho financování.

Duální systém – tedy veřejnoprávní a privátní sektor – by neměl být ohrožen a má být zajištěn hladký přechod existujících privátních programů na DAB+. Zatímco veřejnoprávní rozhlas ARD, upozorňuji privátní hráči, má obdržet okolo 600 milionů eur do roku 2025 na digitalizaci, částku o sto milionů eur nižší požaduje VAUNET. Náklady na digitalizaci není možné financovat podle nich z reklamních příjmů. Soukromé rádio potřebuje podle zástupců privátní sféry finanční podporu pro tvorbu DAB+ infrastruktury a označuje ji za nutnou podmínku přechodu. Další je pak pokles poslechu analogového rádia pod 10 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související