Německá veřejnoprávní televize ZDF opět umístila do své videotéky několik obrazově vylepšených pořadů

18. leden 2021

Virtuální červené tlačítko je cestou, jak se mohou k zahraničnímu obsahu ve 4K rozlišení nebo s vysokým dynamickým rozsahem dostat i diváci z Česka. Signál veřejnoprávních programů ZDF není na satelitu kódován a v některých oblastech je možné realizovat i jejich přeshraniční příjem.

Německá veřejnoprávní televize ZDF koncem loňského roku umístila do své videotéky opět několik pořadů, které jsou k dispozici buďto v Ultra HD rozlišení, případně v tzv. HDR formátu, tedy s vysokým dynamickým rozsahem. Jedná se konkrétně o původní seriál Die Bergretter (Horští záchranáři) a romantické filmy Das Traumschiff: Cape Town a Das Traumschiff: Seychelles. Pořady jsou k dispozici bez geoblokace, je tedy možné je sledovat i na území České republiky. Jedinou překážkou je tak pouze jazyková bariéra.

S obrazovým vylepšením je možné sledovat oba pořady prostřednictvím 4K televizorů nebo set-top boxů s podporou technologie HbbTV, tedy takzvaného virtuálního červeného tlačítka. Německá veřejnoprávní televize ZDF je na našem území k dispozici buďto prostřednictvím přesahu DVB-T2 signálu z tamních vysílačů, případně celoplošně skrze satelitní vysílání, družice Astra na pozici 19,2 stupně východně. Programy ZDF ani ARD nejsou na orbitu kryptovány, není tedy nutné dekódovací zařízení žádné ze zahraničních placených služeb.

autor: lukpo
Spustit audio

Související