Německé televize ARD, ZDF a Arte budou pokračovat na satelitu Astra s vysíláním ve standardním rozlišení

16. červenec 2020

Do plánu německých vysílatelů zasáhl koronavirus. Důvodem pro pokračování vysílání v SD má být možnost nabídnout divákům snadnou dostupnost signálu bez změny distribuční platformy. Vypnutí standardního rozlišení se přesouvá pravděpodobně na rok 2024.

Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF v uplynulých měsících sice oznámily, že po roce 2020 ukončí vysílání svých programů ve standardním rozlišení na satelitech Astra, ale jejich plány se změnily. Tamní pobočka společnosti SES Astra na svém webu ve stručných tiskových sděleních oznámila, že obě média se rozhodla v distribuci SD signálu pokračovat. Christoph Mühleib, generální ředitel společnosti Astra Deutschland, naznačil, že změna postoje souvisí s pandemií koronaviru a širokou dostupností vysílání pro všechny diváky.

Podle portálu Digitalfernsehen.de, který o změně rozhodnutí veřejnoprávních televizí informoval jako první, by mělo být šíření signálu ve standardním rozlišení prodlouženo do roku 2024. Vzhledem k tomu, že SD verze svých programů budou na satelitu Astra šířit i komerční televize RTL nebo ProSiebenSat.1, žádná revoluce v tomto směru se nakonec nekoná. Odklad je dobrou zprávou i pro diváky mimo Německo, protože privátní televize svůj signál v HD na satelitu i v pozemním vysílání kódují. Odklad odpojení signálu ve standardním rozlišení potvrdili portálu DWDL.de i zástupci francouzsko-německého Arte.

autor: lukpo
Spustit audio

Související