Německý report pro Evropu si všímá rozvoje DAB+ v Česku, situace u nás je srovnatelná s Belgií

18. červenec 2022

Organizace Digitalradio Büro Deutschland přinesla v jedné z posledních zpráv pravidelnou bilanci rozhlasového vysílání DAB+ napříč evropskými zeměmi. Stranou nezůstává ani Česká republika, kde si naši západní sousedé všímají výrazného progresu, který zajistil veřejnoprávní Český rozhlas a očekává se spuštění komerčních sítí v příštím roce.

Zpráva připomíná, že Český rozhlas připravuje rozšíření své sítě o další vysílače, kterým sice nezvýší pokrytí ze stávajících 95 %, nicméně zajistí kvalitnější signál pro posluchače v problematických oblastech, zejména těch městských. Digitalradio Büro Deutschland konkrétně nejmenuje, nicméně všímá si i aktivit společnosti RTI cz, která je významným propagátorem technologie na Dnech s digitálním rádiem a Digitálním rozhlasem do škol.

Velmi podobná situace jako v Česku je například i v Belgii. I zde došlo k rozšíření digitálního rádia DAB+ na pokrytí 95 % populace. Veřejnoprávní rozhlas RTBF stejně jako Český rozhlas nabízí kromě analogových okruhů v digitálním rádiu i speciální programy. Programovou nabídku pak dále rozšiřují komerční sítě. Významného milníku dosáhla Velká Británie, která oznámila přes 500 rozhlasových programů šířených v DAB a DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související