Německý rozhlas SWR potvrdil stovky kilometrů vzdálený DAB+ report z Čech

25. září 2019

Multiplex SWR BW S na kanálu 8D se podařilo zachytit z vysílače Raichberg, jehož výkon s vertikální polarizací je 10 kW. Vzdálenost z Bádenska-Württemberska k místu příjmu byl téměř 450 kilometrů.

Sobota 14. a neděle 15. září přinesly do České republiky a také části Slovenska rekordní příjmové podmínky. Report, který dorazil z Prahy, nyní oficiálně potvrdil německý veřejnoprávní rozhlas SWR. Jeho multiplex SWR BW S na kanálu 8D se podařilo zachytit z vysílače Raichberg, jehož výkon s vertikální polarizací je 10 kW. Vzdálenost z Bádenska-Württemberska k místu příjmu byl téměř 450 kilometrů. Přesnou identifikaci vysílače umožnil software QIRX s připojeným USB SDR tunerem. Kód TII je pro každou kótu zcela unikátní.

Přesto, že podmínky byly o zmíněném víkendu rekordní, neznamená to, že by se letos ještě nemohly opakovat, naopak. Blíží se období inverzního počasí, které je typické přibližně od poloviny října minimálně do konce listopadu. V těchto chvílích se začnou signály z jednotlivých vysílačů šířit výrazně dále, než je jejich běžný dosah. Multiplexy i VKV vysílače z německých i rakouských zemí nebo Švýcarska je tak možné zachytit i hluboko ve vnitrozemí. Nečekanými návštěvníky mohou být také stanice z Polska nebo Skandinávie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související