Není vyloučeno, že Česká televize odejde ze satelitu Astra, říká šéf techniky Ivo Ferkl

26. září 2016

Kritériem pro výběr nového poskytovatele satelitní kapacity není pouze cena, ale i počet diváků, kteří konkrétní platformu využívají. Česká televize má mít jasno do konce října.

Velmi očekávanou události v oblasti HD vysílání je překlopení zbývajících kanálů České televize do této kvality, tedy ČT 24, ČT :D a ČT art. Jak tato operace pokračuje?

Platí to, co již Česká televize avizuje dlouhou dobu. V polovině listopadu 2016 bychom chtěli skončit s vysíláním ve standardní kvalitě na satelitu Astra v normě DVB-S a nadále bude technicky garantované vysílání ČT k dispozici pouze ve vysokém rozlišení, to znamená v DVB-S2 s kompresní MPEG-4.

Co je v tuto chvíli ještě nutné provést, aby mohl proces překlopení do HD bez problémů proběhnout?

Jedna věc je vysílání. Tady je proces přechodu z SD do HD už ukončen. Všechny vysílací řetězce jsou připraveny nebo upgradovány do HD režimu. Druhá věc je výroba pořadů. Jako příklad bych uvedl Studio 3 na Kavčích horách, kde se vyrábí pořady pro dětský kanál. Toto studio má stále ještě SD kamery a vyrábí pořady v SD rozlišení. Připravujeme investiční plán na příští rok, kde počítáme s tím, že bychom toto studio upgradovali. Je třeba udělat i kompletně nový osvětlovací rošt, který je zde, tuším, někdy od roku 1973. To už je zkrátka muzeum. Potřebujeme vyměnit kamery a režii. Jsou tedy ještě ostrůvky, které máme v SD. Pokud mluvíme o vysílání, tak to je připraveno. Všechny kanály jsou v tuto chvíli k dispozici v HD rozlišení.

Zmínil jste termín polovina listopadu pro ukončení distribuce ve standardním rozlišení. 1. listopad pro start zbývajících kanálů v HD kvalitě, předpokládám, platí.

K prvnímu listopadu budeme mít k dispozici kanály v HD kvalitě. V tuto chvíli ale ještě není možné říci, kdo bude službu distribuce programu ČT až ke koncovému uživateli poskytovat a jak bude vlastní přechod probíhat. O průběhu tohoto procesu budeme včas informovat.

Kdy budete mít jasno?

Mělo by to být do konce října. Proces musí proběhnout podle pravidel zákona o zadávání veřejných zakázek, i přesto, že se jedná o výjimku pro službu elektronických komunikací. Začátkem října odešleme zájemcům podmínky pro poskytování služby a očekáváme, že do konce října bude možné vybrat vítěze.

Vzhledem k tomu, že jde o atraktivní zakázku pro telekomunikační operátory, lze předpokládat, že tam nefigurují pouze firmy, které působí na té hlavní pozici 23,5 stupně východně, tedy satelitu Astra 3B.

O tom bych se nerad zmiňoval, protože výběr poskytovatele služby ještě není dokončený. Varianta, že to nebude pozice 23,5 stupně, ale pochopitelně není vyloučena. Kritériem výběru není samotná pozice. Důležitá je samozřejmě cena služby, ale i počet diváků, kteří přijímají signál z konkrétní pozice. Technické podmínky zároveň zaručují, že poskytovatel musí nabídnout kvalitní službu. Náklady na pokračování služby by měly být pro diváka minimální nebo spíše žádné, vzhledem k tomu, že programy ČT jsou součástí každého základního balíčku všech operátorů satelitního vysílání.

Pokud by teoreticky došlo k tomu, že HD programy už by nebyly šířeny na pozici 23,5 stupně, daný operátor, v tomto případě Skylink, by si musel tedy distribuci HD kanálů České televize zajistit na vlastní náklady. Je to tak?

Programy České televize budou i nadále dostupné všem operátorům zdarma k zařazení do nejnižší nabídky, kterou svým zákazníkům poskytují. Je na nich, jestli budou vysílat v SD kvalitě, případně v HD kvalitě, případně zařadí do své nabídky obě verze.

Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře Česká televize: Pro nás má satelitní vysílání specifické postavení. Jde nejen o standardní vysílání, ale také o záložní distribuci. V některých případech se používá i pro terestrické dokrývače. Je to vedle terestrického vysílání druhá, Českou televizí garantovaná cesta. Je otázkou, a teď se bavíme o letech po roce 2021, kdy skončí přechod na DVB-T2, jak vlastně bude vypadat distribuční mix, a co z něj bude televize sama provozovat. Česká televize má ze zákona povinnost vysílat terestricky a je garantem této platformy. Žádnou jinou zákonnou povinnost nemáme. Satelitní distribuce je jednou ze sítí elektronických komunikací, kterou nám zákon umožňuje používat. Jak bude vypadat toto vysílání po roce 2021, nedokáže v tuto chvíli nikdo říci. Počítám, že někdy v polovině roku 2020 bude jasné, kudy cesta jde a jakým způsobem budou provozovatelé používat jednotlivé typy distribucí. Dnes už se nebavíme v desetiletkách, abychom mohli říci, že příštích dvacet let to bude vypadat takhle. Když jsme dělali DVB-T, věřili jsme, že to lze predikovat na deset let. Deset let ani neuběhlo a je tu zásadní změna. Pokud můžeme o něčem mluvit, tak je to zhruba pět let.

Druhá, obsáhlejší část rozhovoru s Ivo Ferklem a Pavlem Hanušem se bude věnovat přechodu na standard DVB-T2, vysílání přechodových sítí a případnému zavádění Ultra HD. Web Digitální rádio bude publikovat rozhovor v nejbližších dnech.

autor: lukpo
Spustit audio