Nesmyslná výzva „blackout challenge“, Zřícený strop sklepa a Zhoubná onemocnění. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Už i na školách v Královéhradeckém kraji se objevuje takzvaná blackout challenge. Výzva spočívá v tom, že se spolužáci škrtí až do okamžiku, kdy škrcený upadne do bezvědomí. Poměrně čerstvou zkušenost s tím mají i na základní škole v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Že se něco děje, zjistila třídní učitelka 9. ročníku zřejmě jen díky tomu, že má s žáky nadstandardní vztahy. A sama se navíc orientuje na sociálních sítích velmi dobře. „Mám TikTok, sice Snapchat nemám, ale orientuji se v tom. Navíc někteří žáci to mají a klidně mi to ukážou. Takže jsem se to dozvěděla od nich.“

Čtěte také

Ve sklepě jednoho z domů na Krakonošově náměstí v Trutnově spadla část stropu. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí, nikdo z nich není zraněn. Na místě již pracuje statik. Havárie způsobila únik plynu, který plynaři zastavili. Příčinou zhroucení sklepní klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody.

Pokud by musel být objekt částečně nebo celý dočasně uzavřen, je město podle místostarosty Tomáše Eichlera z Pirátů lidem připraveno pomoci se zajištěním náhradního ubytování. "Čekáme na finální slovo statika. Ale již máme vytipované místo náhradního ubytování, počítáme s asi 40 místy. Někteří si dokáží zařídit dočasné ubytování sami,“ dodal.

Čtěte také

O expertním ultrazvukovém vyšetření v gynekologii s důrazem na onkologická onemocnění dnes budeme mluvit. Pro koho je vyšetření vhodné, co může odhalit, kdo má na speciální vyšetření nárok a jak často by měli být po prokázání onkologického problému následné kontroly?

Naším hostem je doc. MUDr. Taťána Rešlová z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Čemu se konkrétně věnuje? Protože takových odborníků je v naší republice velmi málo. „Certifikovaných je nás v republice 12. Je nás opravdu málo.“

autor: baj
Spustit audio

Související