Nezávislá rádia chtějí ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko vlastní DAB+ multiplex

4. leden 2019

Za aktivitou stojí například rozhlasové programy ze Stuttgartu, Karlsruhe, Freudenstadtu, Ulmu nebo Freiburgu. Vybudování vlastní sítě by pro ně bylo ekonomicky výhodné.

Podle nezávislých rozhlasových stanic, které nejsou součástí žádných velkých skupin a jsou například financovány samotnými posluchači, je právě nyní vhodná chvíle na to, aby mediální regulátor pro německou spolkovou zemi Bádensko-Württembersko vyhlásil výběrové řízení na novou síť určenou právě těmto programům. O iniciativě Asociace nezávislých rozhlasových stanic v Bádensku-Württembersku (AFF) informoval koncem loňského roku portál RadioWoche.de.

O tom, že by multiplex bylo možné zaplnit, iniciativa nepochybuje. V současné době je její součástí deset rozhlasových stanic, mj. ze Stuttgartu, Karlsruhe, Freudenstadtu, Ulmu nebo Freiburgu. Provozovatelé vyčíslili, jaké náklady by byly nutné na vybudování sítě za předpokladu, že by pokryla 80 % populace, a na kolik by vyšla samotná distribuce. AFF jako vhodnou chvíli pro tuto aktivitu vnímá současnost právě proto, že byl již pro všechny regionální vysílatele připraven takzvaný simulcast, tedy souběh analogového rádia VKV a DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související