Nizozemsko se musí připravit v DAB+ na řadu změn kvůli přehodnocení III. pásma

23. duben 2019

Změny se budou týkat konkrétně multiplexu MTVNL a několika regionálních sítí. Díky změnám bude navíc možné vytvořit novou kmitočtovou vrstvu pro komerční vysílatele, kteří budou mít zájem o celoplošnou distribuci.

Majitele digitálních rádií v Nizozemsku čeká v budoucnu přelaďování některých rozhlasových multiplexů. Upozornil na to portál Radio.nl. Změny souvisejí s plány, které stanovila tamní pracovní skupina pro DAB+ a reagují mimo jiné na různé stížnosti z mediálního sektoru na neefektivní využívání různých rozhlasových sítí. Změny mají zároveň reflektovat požadavky zahraničních zemí, které s Nizozemskem sousedí. V pracovní skupině jsou přítomny všechny subjekty, které se na digitalizaci rádia v této zemi podílejí.

Změny se budou týkat konkrétně multiplexu MTVNL a několika regionálních sítí. Díky změnám bude navíc možné vytvořit novou kmitočtovou vrstvu pro komerční vysílatele, kteří budou mít zájem o celoplošnou distribuci. V rámci multiplexu MTVNL bude možné vytvořit několik oblastí, které budou lépe přizpůsobeny požadavkům jednotlivých stanic na regionální odpojování a lepší cílení reklamy. Změna kmitočtových přídělů bude probíhat postupně v následujících letech a má být ukončena nejpozději 1. září 2022. Termín souvisí s přídělem kmitočtových povolení státem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související