Tipy na víkend v Jihočeském kraji

16. květen 2024

Obří sochy z písku, rallye, květiny v zámeckých komnatách i otevřené úly. To vše bude patřit k třetímu květnovému víkendu na jihu Čech. Přemýšlíte, kam vyrazit? Vybrali jsme pár tipů.

Festival Pískoviště začíná v pátek 17. května v Písku a potrvá do neděle. Páteční program nabídne dopolední závody dračích lodí nebo ve 14 hodin vernisáž obřích soch z písku na náplavce řeky Otavy. O víkendu centrum města ožije řadou divadelních a hudebních vystoupení a další zábavou.

Rallye Český Krumlov startuje v pátek v 15.30 hodin úvodní rychlostní zkouškou na výstavišti v Českých Budějovicích. Do závodu se přihlásilo 87 posádek soudobých a 30 posádek historických vozů. Cíl je v sobotu odpoledne v Jelení zahradě v Českém Krumlově.

Festival folk, country a trampské hudby Ražický pražec se koná v pátek a v sobotu v Ražicích na Písecku. V pátek budou muzikanti v přírodním amfiteátru hrát od 18 hodin, v sobotu už od 9 hodin. Vystoupí Marien, Šafrán, Třetí míza, René Souček, Eliška Kotlínová s kapelou a další.

Tradiční květinovou výzdobu uvidí lidé v komnatách zámku Kratochvíle na Prachaticku od soboty 18. května. Tentokrát má expozice název Mýtické světy mezi květinami. V sobotu se navíc od 21 hodin koná večerní prohlídka spojená s oživením bájného fénixe a křtem loďky na vodním zámeckém příkopu.

Sezonu zahájí v sobotu cyklisté na Třeboňsku. Tradiční akce Třeboňská šlapka má letos podtitul Po stopách černého zlata – rašeliny a zavede účastníky na Suchdolsko. Registrace na vyjížďku je od 9.30 hodin na Masarykově náměstí v Třeboni.

Den otevřených úlů pořádají včelaři v neděli 19. května. Od 14 do 17 hodin mohou lidé navštívit včelaře Pavla Fulína na farmě Starý Bor v Sedlici u Blatné, od 10 do 17 hodin včelaře Petra Nováka v Holubově na Českokrumlovsku nebo od 9 do 18 hodin včelařku Romanu Punčochářovou v Malšicích na Táborsku.

V Českých Budějovicích v neděli začíná Majáles. Slavnostní zahájení se odehraje na náměstí Přemysla Otakara II. od 18 hodin. Vystoupí pěvecké uskupení Projekt Sbor, představí se kandidáti na krále majálesu a ve 20.30 hodin přijde na řadu silent disco, kdy tanečníci budou poslouchat hudbu prostřednictvím sluchátek.

Spustit audio

Související