Tipy na víkend v Karlovarském kraji: rozhlasový Den otevřených dveří nebo další zahájení lázeňské sezony

16. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

09:Pátek 17. května

Banát je doma i na Chebsku - tak se jmenuje podvečer v chebském kulturním centru Svoboda. Od 17 hodin se tam představí mandolínový orchestr z Banátu, chebský pěvecký sbor a taneční skupina Sdružení Čechů z banátských Karpat. Návštěvníci uvidí i krátké divadelní představení.

Chebská Galerie 4 zve od 19 hodin na Večer v klubu se slovenským fotografem Miro Švolíkem. Formou komentované projekce představí autor svou životní cestu s fotografií od roku 1964 až po současnost. 

Francouzské šansony zazní od 19:30 hodin v sokolovském klubu Alfa. Zpívat bude Stanislava Tothová.

V předvečer zahájení lázeňské sezóny ve Františkových Lázních, tedy dnes od 20 hodin, vystoupí v hudebním pavilonu u Františkova pramene Jan Smigmator společně s jazzovým orchestrem JazzBigGang.

Stříbrné tolary, ale také třeba dobovou balneologickou ordinaci a monumentální sklepení, to vše si mohou prohlédnout návštěvníci jáchymovského muzea Královská mincovna.

Sobota 18. května

Čtěte také

V budově Českého rozhlasu Karlovy Vary se koná Den otevřených dveří. Program od 10 do 16 hodin nabídne prohlídky budovy rozhlasu v Zítkově ulici, prohlídku hasičského vozu nebo ochutnávky regionálních potravin. Návštěvníkům zazpívá v průběhu dne Petr Hodek a sbor Grazioso. Ve 13:30 hodin začne koncert zpěváka Zbyňka Drdy a chybět nebude ani autogramiáda moderátorů.

Taneční soutěž Cena města Chebu začíná dnes v poledne v chebském Kulturním centru Svoboda. Postupová republiková soutěž s mezinárodní účastí v tanečním sportu v dětských, juniorských a dospělých kategoriích nabídne pohled na standardní i latinskoamerické tance.

Zavítat můžete i na 13. ročník Strongman´s Games v Aši, které se konají v Sadech Míru. Stejně jako každý rok bude dopoledne připraven amatérský závod a odpoledne závod profesionálů. Vstup je zdarma.

Čtěte také

Na koupališti v Nové Roli se od 10 do 17 hodin koná tradiční Den rodin. Jedná se o akci zaměřenou na propagaci poskytovatelů sociálních služeb a podporu náhradní rodinné péče. Organizátoři připravili bohatý program, včetně hudebních, tanečních i divadelních vystoupení.

Na různých místech republiky dnes proběhne třetí ročník akce pro širokou veřejnost Den otevřených lesů. V Karlovarském kraji je to například na Božím Daru, v Chebu, Lokti nebo Karlových Varech.

Areál zámeckého parku ve Valči bude od 13 do 21 hodin dějištěm Slavnosti květů. V programu se představí například kapely Kalandr revival band nebo Olympic revival band. Chybět nebudou ani šermíři a soutěž pro děti.

Čtěte také

Centrum Karlových Varů bude dnes od 14 do 21 hodin patřit běžcům. Ti si mohou vybrat z několika závodů, včetně nejvyhlášenějšího Mattoni 1/2 maratonu, který začíná v 18 hodin. Start a cíl je na Nábřeží Osvobození.

Prostranství na mariánskolázeňské kolonádě se ponese ve znamení dobrého jídla a pití. Připravili tam víkendový food festival plný nevšedních i klasických chutí. V rámci sobotního programu se můžete těšit na všudypřítomné prvorepublikové četnictvo, které vás v průběhu dne provede a seznámí s životem za první republiky. Na neděli jsou připravena hudební vystoupení regionálních kapel. 

Na zámku v Toužimi připravili pořad kytarových písniček a pověstí z Karlovarského kraje nazvaný Toulky krajem. Od 15 hodin si tam můžete poslechnout třeba romantickou baladu Polárka nebo příběh O smlouvě s ďáblem.  

V Březové u Sokolova se koná rodinný festival Březovák Fest 2024. Od 16 hodin zahrají v amfiteátru Kulturního domu například kapely Kolband, Pokračující závada nebo Exploze jádra. Doprovodný program nabídne například trialovou show nebo ukázky psího tance.

Čtěte také

Ve Františkových Lázních začíná lázeňská sezona. Hlavní kulturní program bude od 14 do 22 hodin připraven v Hudebním pavilonu u Františkova pramene. Návštěvníci uslyší Járu Cimrman Band, Timbre Music nabídne akci plnou žánrových a kostýmních proměn. Zahrají i kapely Poetika a Slza, večer uzavře oldies párty s DJ Lubošem.

Karlovarská Galerie umění představuje to nejlepší z tuzemské tvorby už sedm desítek let. Jubileum připomíná výstava, nazvaná příznačně Sedm dekád. Představuje práce umělců, jakými jsou například Antonín Slavíček, Josef Čapek, Emil Filla, ale také nověji František Skála nebo Jaroslav Róna.

Chebská Galerie 4 zve na Černé kovboje - výstavu portrétních fotografií a sociálního dokumentu německého týmu fotografů. Chtěli zachytit dědictví černošských kovbojů a sledovat jejich přechod do dnešního světa. Zaměřili se také na úlohu žen a dívek v této komunitě. 

Neděle 19. května

Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina u Františkových Lázní láká na víkendové jízdy. Minivláček bude vyjíždět od 10 do 16:45 hodin. Výlet si je možné zpestřit prohlídkou výstavy o drážkách na Skalensku.

Ze dvou druhů komentovaných prohlídek si dnes mohou vybrat zájemci o prohlídku Císařských lázní v Karlových Varech. Jeden okruh nabízí projít budovu skrz naskrz, druhý okruh pak představuje luxusní Císařskou koupelnu. Místa od 10:30 do 17:30 hodin je třeba si rezervovat prostřednictvím webových stránek.

Elektrizující kytarové balady a veselé i napínavé pověsti nabídne od 15 hodin Bečovská botanická zahrada. Pořad Toulky krajem s Jean de Carrem je součástí běžného vstupného.

Rodinné odpoledne s uměním připravili od 15 do 16:30 hodin v karlovarské galerii Becherova vila. Návštěvníky čeká prohlídka keramiky i maleb Pavla Rajdla a vyzkouší si také práci s keramikou.

Prostranství na mariánskolázeňské kolonádě se ponese ve znamení dobrého jídla a pití. Připravili tam víkendový food festival plný nevšedních i klasických chutí. V rámci sobotního programu se můžete těšit na všudypřítomné prvorepublikové četnictvo, které vás v průběhu dne provede a seznámí s životem za první republiky. Na neděli jsou připravena hudební vystoupení regionálních kapel. 

Říká se, že Nová vlna je mrtvá! Tak se jmenuje název výstavy v ostrovském Letohrádku. Přibližuje osmdesátá léta 20. století v českém umění.

Do prvorepublikových cukráren nechávají nahlédnout zájemce v ašském muzeu. Ve stylizovaném interiéru se dozví víc o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů.

Zpěvák a kytarista skupiny Wohnout Jan Homola se představuje v mariánskolázeňském muzeu jako autor obrazů. Každý autorův obraz v expozici Art 332 je doplněný jedinečným QR kódem, který přehraje po načtení klip s hudbou.

Spustit audio