Žďárská pouť, Den lesa i vzpomínka na oběti holocaustu - vybírejte z víkendových akcí na Vysočině

16. květen 2024, aktualizováno

O víkendu můžete na Vysočině vyrazit do lesa, zavzpomínat na oběti holocaustu, běžet pro Paměť národa i proti dětské obezitě. A to není zdaleka vše! Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

Koncert pod širým nebem můžete navštívit v parku u sochy Gustava Mahlera v Jihlavě v 15 hodin. Koná se ve spolupráci se Základní uměleckou školou Jihlava. Vystoupí Dechový orchestr TUTTI, dirigují Jan Nosek a František Křepela. Vstup zdarma.

Svatojánská pouť ve Žďáru nad Sázavou potrvá až do neděle. Jednu z největších poutí v Česku každoročně navštíví několik desítek tisíc lidí. Pojí se se svátkem svatého Jana Nepomuckého, kterému je zasvěcen kostel na Zelené hoře. Kromě duchovních akcí v kostele pouť nabízí i světské radosti v areálu na Bouchalkách u zimního stadionu, kam přijede více než stovka atrakcí a téměř 200 stánků s občerstvením a dárkovými předměty.

Milovníci hudby mohou zamířit do Nového Města na Moravě, kde v pátek začíná a v sobotu pokračuje festival Kopec muziky. Rozezní se na Vratislavově náměstí a návštěvníci si užijí rytmy brazilské, jazzové, plesové i typicky česky vtipné.

Park na Vratislavově náměstí

18:00 - Otevření areálu - Přijďte s předstihem, dejte si něco dobrého a nasajte atmosféru, než to celé vypukne!

19:00 - Zahájení festivalu - Buďte u tohoto slavnostního okamžiku s námi!

19:15 - Oliver Kucharovič Quartet - Brilantní basista a vycházející hvězda slovenské fusion scény.

20:30 - Mr.Lovo + Special Guest Martin Zbrožek - Znáte je! Ale neznáte je s Martinem Zbrožkem, který je nejen skvělý herec, ale i famózní houslista! Exkluzivní spojení poprvé na Kopci Muziky.

22:00 - Aftersession Jam party! - Noc je ještě mladá a hudba… rozhodně nekončí!

Sobota:

Brunch v Café 133

10:00 - Martino Polledno - doplní váš chuťový zážitek svým osobitým klavírním projevem a známými písněmi nejen Jaroslava Ježka.

11:00 - Jakub Daš - Skvělý muzikant, zpěvák a kytarista pohladí srdce svými originálními autorskými písněmi.

EKO TRH v Moravských Budějovicích

Slavnostní otevření Stříbrného domu v Jihlavě je také v plánu na tento víkend. Dům na Masarykově náměstí 21 je po rekonstrukci a zve do svých prostor veřejnost, která se zajímá o památky a historii města, architekturu, umění a film. Dům bude možné navštívit s těmi, kteří se jeho poznáním a obnovou zabývali, ale také s výtvarníky a filmaři, kteří dům oživí svými nápady. Mezi hosty jsou i stavební historikové a archeologové, architekt obnovy, restaurátoři, malíři, sochař nebo kamnář, kteří představí svou práci a to nejen na domě č. 21. Pro děti budou připraveny tvůrčí dílny – architektonická a filmová. Začíná se v pátek 17. května večerní projekcí filmu Bergen: Město na západ od rozumu. V sobotu 18. a 19. a neděli komentované prohlídky domu.

V Třebíči pořádají pivní festival. Dva dny zábavy, české větší i lokálněji zaměřené pivovary na jednom místě, jídlo a bohatý doprovodný program. Koná se na nově zrekonstruovaném Karlově náměstí a zahrají kapely Harlej, Trautenberk, Reflexy, Vega Elektra, Major Major, Kalybr, Bagr a další.

Koncert k nedožitým 70. Narozeninám Michala Ambrože, člena skupin Jasná páka a Hudba Praha pořádá Klub Oko Havlíčkův Brod. Zajít můžete na Smetanovo náměstí 30, kde od 20 hodin zahrají kapely Kejvavý koně – havlíčkobrodská punková klasika a Hudba Praha band.

SOBOTA

Den otevřených dveří pořádá naše domovská stanice – Český rozhlas Vysočina, kde se můžete setkat s moderátory, redaktory i zprávaři. Najdete nás na Masarykově náměstí 42 v 2. patře a otevřeno máme od 10 do 16 hodin. Přijďte se podívat, jak se dělá rádio, protože to uvidíte naživo, a to včetně speciálních písniček pro Vysočinu s Jardou Hypondrem a Vaškem Bláhou z Divokýho Billa po celé dvě hodiny – od 11 do 13 hodin. Pro prvních 200 návštěvníků je připraven malý dárek.

Žďárskou pouť doplní dva trhy – na Náměstí Republiky to bude další žďárský farmářský trh, a to v čase 8:00 - 11:30 hodin. V kulturním domě se přidá Fler trh, tedy nabídka originálních rukodělných výrobků drobných výrobců od 9:00 do 16:00 hodin.

Batelovské májové slavnosti

Den otevřených lesů se v sobotu koná po celé zemi. Podrobný program míst, kde se pořádají nejrůznější aktivity pro malé a velké, najdete TADY.

U nás na Vysočině to bude na Žďársku:

V 9:00, v 9:30 a v 10:00 hodin začíná turistická vycházka v délce cca 3 km z hráze Velkého Dářka k hájence „Mlýn“ pod „Rybářskou baštou“. Na trase bude několik zastavení s výkladem lesníků. Náplň jednotlivých zastavení: Představení společnosti Kinský Žďár, a.s., způsob hospodaření v lesích, obnova lesa, ochrana lesa, myslivost, ukázka prací v těžbě, přibližování dříví koňmi a vyvážecí soupravou. Návrat na parkoviště samostatně po značené trase v délce 1,5 km. Návrat možný bryčkou taženou koňmi. Doba trvání cca 3 hodiny. Trasa vhodná i pro kočárky s dětmi.

Hrad Vilémov na Havlíčkobrodsku: individuální vycházka v délce cca 3km vhodná pro celou rodinu, i pro kočárky. Na trase, jež bude začínat na nádvoří zámku, bude několik zastavení s informačními cedulemi a úkoly pro děti, po jejichž splnění dostanou drobnou odměnu. Poznávací trasa bude zaměřená na místní lesy, jejich faunu i flóru a lesní hospodaření. V areálu zámku bude doprovodný program s dílničkami pro děti a drobným občerstvením.

Na Bystřicku bude přístupný lesní komplex Ochoz v sousedství města. Komentovaná vycházka s ukázkou těžby a přibližování dříví v areálu lesního komplexu Ochoz v délce cca 2 km. Doba trvání 90 minut. Po skončení následuje doprovodný program pro děti (poznávání lesních dřevin, rostlin, zvířat žijících v lese, hod šišek na koš).  V mezičase bude k dispozici občerstvení (špekáčky a nealkoholické nápoje). Předpokládaný konec akce v 17.00 hodin.

Horní Dubenky nabídnou k prohlédnutí obecní les. Čas srazu účastníků: v 9:30 hodin, sraz je na polní cestě v Olší (za domem č.p.173). Společná komentovaná prohlídka s výkladem od lesního hospodáře. Cíl cesty je křižovatka lesních cest u hájovny, kde čekají aktivity pro všechny generace - lesnické kvízy, hry a frotáže, ukázky trofejí a zbraní, "poznávačky" šišek, dřeva a semenáčků, střelbu ze vzduchovky a mnoho dalšího.

Burza v Jihlavě

Sobota také přeje sportu. 10. ročník běhu pro veřejnost pořádá městys Větrný Jeníkov. Běh okolo Větrného Jeníkova je určen pro všechny od 3 let, protože délka tratí je od 200 m do 8 km. Start je u vstupu do tělocvičny ZŠ ze školního hřiště 8:30-9:30

V Pelhřimově se koná Běh pro úsměv, sportovní akce pro celou rodinu. Na Masarykově náměstí odstartuje už podesáté, a to na podporu Nadačního fondu Julinka, který bojuje proti dětské obezitě. Než doběhnou rodiče, mohou si děti nechat pomalovat obličej, zahopsat na skákacím hradu, zajezdit na koloběžkách nebo se naučit první pomoc. Uvádí dvojice En.dru a Nasty. Začátek od 8:30, konec ve 14:30 hodin.

Běh pro Paměť národa je další sportovní akce, ke které se můžete připojit v Rejčkově u Dolního Města na Ledečsku. Běží se za všechny, kteří se nevzdali. V Rejčkově jsou připraveny trasy na 5 km a 10 km, běží se po lesních a polních cestách. Zaplacením startovného se přispívá Paměti národa na zachování a vyprávění příběhů těch, kteří nevzdali boj za svobodu, a pomoc pro ně. Začátek v 9:30.

Vodotrysk a školní družina v Křižanově zvou všechny na putování ke studánce u Kadolce. Sraz je v sobotu v 10:00 hodin u památníku sv. Zdislavy na Benešově náměstí v Křižanově. Pojďte s námi vyčistit kadoleckou studánku a obnovit tradici otvírání studánek. Po práci čeká účastníky občerstvení na letišti Křižanov.

Hudební hřiště se stane z Parku Gustava Mahlera v Jihlavě, když se odtud v sobotu od 13 hodin budou linout různé zvuky, řinčení, hudba i zpěv. Hudební hřiště nabídne pestrý program pro malé i velké hudební nadšence.

  • 13.00 pěvecký sbor Radost
  • 13.00–17.00 kreativní workshopy, improvizované koncerty a zvukové hry pro děti
  • 15.30–16.00 bubenický průvod od MN21 a navazující workshop v parku
  • 17.00 divadlo pro děti Karlova a Jaromírova pohádka od Ústav úžasu
  • 18.00 křest zvukové stezky
Ženy sobě v Hybrálci u Jihlavy

Benefiční koncert nazvaný Na varhany pro varhany začíná v 18 hodin kostele svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou. V barokní perle Vysočiny vystoupí Leoš Hrdý (varhany), Zuzana Eiglová a Jiří Neumann (sólový zpěv), dále Klára Janatová a Klára Sladká (zobcové flétny). Výtěžek bude věnován na dokončení rekonstrukce varhan v kostele.

Degustaci champagne můžete zažít v hotelu Medlov u Fryšavy ve Žďárských vrších. Šampaňské je od nepaměti nápojem králů, umělců, vojevůdců, smyslných žen a vlivných mužů. Degustovat se bude pět druhů, a k ochutnávce přibudou informace a zajímavosti o tomto nápoji. Degustací provede paní z Medlova Klára Piskořová. Po skončení můžete rovnou navázat noční prohlídkou hotelu od 22.30, kde uvidíte Medlov plný světel a netradičních nočních pohledů, včetně technického zázemí hotelu, které není běžnou součástí prohlídkové trasy. Sraz je ve 22.30 v lobby baru.

NEDĚLE

Také neděle přeje sportu, Májový mítink na dráze pořádá atletický oddíl TJ na novoměstském atletickém stadionu. Sraz je v 9:30, nejlepší sportovce nemine finanční odměna. Disciplíny: skok daleký, běh na 1500 m (muži i ženy), hod diskem žen.

Exkurze za krásami květnatých luk u Černého lesa začíná v přístřešku u Konventského rybníka ve Žďáře nad Sázavou v neděli v 10:00 hodin. Procházka údolní nivou meandrujícího Stržského potoka s mokřadními travinobylinnými porosty a dřevinnými nálety, kde hlavním předmětem ochrany je mech srpnatka fermežová. Průvodce z CHKO Žďárské vrchy ukáže prstnatce májové, vachty trojlisté, ďáblíky bahenní a další druhy májové květeny.

Rybník Stráž v Pelhřimově prý od pradávna skrývá svá velká tajemství! Tajemné bytosti obývající okolí rybníka se vrátily po staletích spánku do našeho světa. Přijďte jim pomoci najít své místo k životu. To je téma nedělního Dětského odpoledne U Stráže. Začíná se od 14h a vstup je zdarma.

Velkou Bíteší projde krojovaný průvod Královniček. Průvod dívek - královniček vychází ve 14 hod od kulturního domu v Březské, obřadní zpěvy a tance se budou konat tradičně jak u kaple, tak i v parku uprostřed obce. Po obchůzce asi v 15.30 hod dospělá mládež zavede nejstarší dívky z královniček do tanečního kola v parku pod lipami. Při nepříznivém počasí se akce koná v kulturním domě.

V Třebíči pořádají Vzpomínkovou akci k uctění obětí holocaustu. Od 16:00 hodin si v Zadní synagoze připomenou a uctí památku židovských obyvatel Třebíče a okolí, jejichž životy byly zmařeny v koncentračních a vyhlazovacích táborech. Vzpomínkové setkání zahájí koncert klarinetového kvarteta Cantarina Clarinete. V 17 hodin bude následovat krátké taneční vystoupení „Chvění" v podání TS Arabes z místní Základní umělecké školy Třebíč, které se uskuteční venku před Zadní synagogou. Následuje procházka se zastávkou u nově položených Kamenů zmizelých. V letošním roce budou položeny celkem tři Kameny zmizelých, z toho dva na Karlově náměstí – pro Editu a Eleonoru Bodascherovy a třetí na ulici Jungmannova – pro MUDr. Bedřicha Karpelese.

Praque Cello Quartet zahraje v neděli v podvečer na zámku v Telči od 19 hodin na hlavním nádvoří. Violoncellové uskupení čtyř hudebníků přinese úpravy nejznámějších klasických skladeb, ale také filmových melodií a jazzových, rockových či popových hitů. Koncert doplňují vtipné a edukační scénky. Soubor tvoří Jan Zvěřina (cello, vedoucí), Štěpán Švestka (cello), Michal Haring (cello) a Tomáš Otevřel (bass).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.