Nová deska Fast Food Orchestra zve do Bistra snů. Na menu máme hlavně reggae a ska, ale kořeníme i jinými žánry, říká frontman Filip Vondrášek

2. březen 2024

Na české hudební scéně se kapela Fast Food Orchestra pohybuje od roku 1998. Za tu dobu už prošla různými proměnami. „Teď je ta sestava fakt nadšená a neproblematická,“ myslí si frontman, zpěvák a pozounista Filip Vondrášek. Ve studiu Rádia Praha mluvil o nové desce Bistro snů, březnovém turné i dalších plánech.

Březen stráví kapela Fast Food Orchestra koncertováním po republice, v závěru svého turné pak pokřtí i novou desku Bistro snů. V pražském Lucerna Music Baru se 27. března můžou fanoušci těšit nejen na hosty.

„Máme připravenou i docela zajímavou scénu, kterou nám dělá Martin Vocetka, takže to bude celý audiovizuální,“ slibuje Filip Vondrášek. Desku Bistro snů vydali na začátku února a členové kapely si jako kuchaři připravili různorodou hudební ochutnávku.

„Menu je hodně pestré. Snažíme se míchat žánry s tím, že pořád zůstává hlavní reggae a ska, na kterém jsme vyrostli. To je pro nás základní stavební kámen, ale to koření používáme i z jiných žánrů.“

Filip Vondrášek

Omlazení kapele prospělo

Aktuálně sedmičlenná kapela si za dobu svého působení prošla určitými proměnami, omlazení jim prý prospělo.

„To je skvělý. Musím uznat, že mě kluci svojí chutí ty věci dělat dostávají pořád do hry. Místo toho, abych je já jako kapelník hecoval, tak hecují oni mě. Ta sestava, co máme teď, mi hodně připomíná úplně tu první, kdy se furt spontánně chodilo do zkušebny, všichni chtěli točit desky a dělat nové singly a tak,“ chválí si Filip Vondrášek.

U některých songů využívají také spolupráce s jinými interprety, Vojtaano s nimi jel dokonce na turné.

Lenka Vahalová a Filip Vondrášek

„Potkávali jsme se ve studiu, kde on dokončoval desku a my taky. Bavili jsme se i s naším zvukařem, že by bylo skvělý, kdybychom spolu třeba jeli turné, že on má jenom kytaru a mikrofon, nezvučí se celá kapela. A on s tím pak přišel sám, takže jsme se dohodli a to turné bylo super.“

Co všechno má kapela v plánu? Jak vznikal název Fast Food Orchestra a jak ho komentují zahraniční kolegové? A sledují a čtou si komentáře ke svým songům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.