Nova i Prima se přihlásily k jízdnímu řádu digitalizace

20. červen 2014

"Je to malý krok pro Novu, ale velký pro českou digitalizaci."Těmito slovy dnes Petr Dvořák, generální ředitel nejsledovanější soukromé televize, oznámil na briefingu s novináři, že se Nova přihlásí k technickému plánu přechodu na digitální vysílání. Krátce po Nově oznámila stejné stanovisko i televize Prima. Obě stanice ale mají k plánu výhrady. UVNITŘ AUDIO: ROZHOVOR S NÁRODNÍM KOORDINÁTOREM

"Neexistují dostatečné záruky, že v průběhu procesu přechodu na digitální vysílání nedojde k výpadkům možnosti sledovat zemské televizní vysílání,"konstatuje Nova v jedné ze svých připomínek, se kterými dnes seznámila novináře. Dále jí vadí příliš obecná rovina plánů informační kampaně a fakt, že právní předpisy nezohledňují podmínku dosažení dostatečné penetrace digitálních přijímačů v domácnostech.

Prima se zatím omezila na stručné konstatování, že "doposud nejsou vyřešeny některé důležité otázky, které se přechodu na digitální vysílání týkají. Není proto bohužel zaručeno, že nedojde k poškození práv provozovatelů vysílání vyplývajících z jejich licencí a k porušení českých právních předpisů nebo mezinárodních dohod o ochraně investic."

Přístup obou televizí ocenilo ministerstvo průmyslu a obchodu. "TV Nova a TV Prima tak získaly nárok na tzv. bonusovou licenci k provozování dalšího televizního programu,"připomněl úřad ministra Martina Římana v tiskové zprávě.

O zmíněnou bonusovou licenci by Nova podle slov svého generálního ředitele chtěla požádat asi do dvou týdnů, maximálně jednoho měsíce. Spuštění stanice, vysílající na základě této licence, pak plánuje tak, aby ji mohla nabízet v reklamních balíčcích v příští sezóně. Nova se sice teprve rozhoduje, o jaký formát programu půjde, zpravodajská stanice to ale zřejmě nebude.

Dvořák také konstatoval, že Českým radiokomunikacím budou v multiplexu 2 hradit pouze svou pozici, takže je na operátorovi, aby si sehnal zákazníky na obsazení zbylé kapacity.

Poslechněte si:Odpolední rozhovor Rádia Česko s národním koordinátorem digitalizace Zdeňkem Duspivou

Český rozhlas - Rádio Česko
autor: Filip Rožánek
Spustit audio