Nova informovala diváky v nedělních Střepinách o konci DVB-T, s fatální chybou

15. říjen 2019

Komerční televize hned na začátek reportáže uvedla, že diváci se mohou v souvislosti s vypnutím dosavadního vysílání dočkat zrnící obrazovky. To ale pochopitelně není u digitálního vysílání pravda. Obrazovka bez signálu zůstane černá.

Podobně jako veřejnoprávní Česká televize i komerční stanice musí připravit své diváky na ukončení vysílání ve standardu DVB-T. Nutně to ovšem neznamená, že oslovené publikum musí přejít na technologii DVB-T2. Z příspěvku, který v nedělních Střepinách odvysílala televize Nova, poměrně jasně vyplynulo, že by byla ráda, kdyby diváci přešli na placené vysílání, tedy kabelovou, satelitní, případně internetovou nabídku. V případě, že divák zůstane u bezplatné nabídky, nemůže mu garantovat programy ve vysokém rozlišení HD.

Kromě základních informací o tom, kdy se začne přecházet, a jak musí být odpovídající přijímače pro DVB-T2 označeny, se v příspěvku objevila také jedna fatální chyba. Samotná reportáž začínala oznámením, že pokud divák bude ukončení vysílání DVB-T ignorovat, může se dočkat zrnící obrazovky, což ale pochopitelně není pravda. Zrnící obrazovka byla v minulosti výhradně doménou analogové televize. I kdyby byl set-top box naladěn na televizoru na analogovém kanálu, obrazovka zůstane divákovi bez signálu černá.

Nova nejprve diváky informovala, že pokud mají placenou televizi, přechod se jich netýká, až poté přišly na řadu fakta o samotném přechodu z DVB-T na DVB-T2. Technický ředitel mediální skupiny Josef Uher se mimo jiné v příspěvku věnoval problematice úpravy společných televizních antén a nechybělo ani poučení o připojení přijímače k internetu, kdy divák získá přístup k HbbTV, tedy virtuálnímu červenému tlačítku.

Nova diváky nezapomněla upozornit, že na území Prahy a středních Čech začne vypínání DVB-T hned po novém roce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související